Predstavljen književni portret Isidore Sekulić

 U Gradskoj čitaonici u Prijedoru večeras je predstavljen književni portret Isidore Sekulić, prvog ženskog srpskog akademika, povodom 60 godina od njene smrti.
O Isidori Sekulić govorila je književnik i esejista Laura Barna, koja se njenim radom bavi od 2004. godine i koja je autor knjige o Isidori Sekulić “Moja posljednja glavobolja”.

“Isidora je bila jedna od najznačajnijih književnika i bilo koji dio svijeta bio bi ponosan da je u svojim redovima imao jednog takvog autora”, izjavila je Barna.

Ona je dodala da je za Isidoru važilo to da je prednjačila u književnom radu toga vremena i da su joj mnogi zamjerali način na koji je pisala, a da je istovremeno bila jedna od najumnijih Srpkinja 20. vijeka.

Večeras je prikazan i film “Isidora” koji je Barna snimila u Kući kralja Petra u Beogradu, kada je prvi put organizovala izložbe predmeta iz njene ostavštine iz Univerzitetske biblioteke, koje je Isidora nakon svoje smrti ostavila testamentom.

Književnica Isidora Sekulić je za života stekla uvaženje kao najobrazovanija i najumnija Srpkinja svoga vremena, govorila više jezika, a bila je i poznavalac više kultura i područja umjetničkog izražavanja.

Isidora Sekulić je kao pisac, prevodilac i tumač književnih djela ponirala u samu suštinu srpskog narodnog govora i njegovog umjetničkog izraza, smatrajući govor i jezik kulturnom smotrom naroda.

Pisala je o Branku Radičeviću, Đuri Jakšiću, Lazi Kostiću, Petru Kočiću, Milanu Rakiću, Veljku Petroviću, Ivi Andriću, Momčilu Nastasijeviću i drugima.

Penzionisana je 1931. godine, za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije izabrana je 16. februara 1939. godine, a za redovnog člana Srpske akademije nauka 14. novembra 1950. godine, kao prva žena akademik.

Umrla je 5. aprila 1958. godine u Beogradu, a na Topčideru joj je podignut spomenik 2015. godine.

Veče posećeno Isidori Sekulić organizovala je Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije”.

Preporuka

Promovisan prevod prvog srpskog časopisa (FOTO)
views 23
Prevod prvog srpskog časopisa "Slaveno-serbskij magazin" promovisan je večeras u gradskoj čitaonici u Prijedoru. O časopisu koji je štampan 1768. god...
U Prijedoru promocija PRVOG SRPSKOG ČASOPISA: Orfe...
views 16
U Gradskoj čitaonici Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“ u Prijedoru, u utorak, 19. marta, sa početkom u 19 sati, biće organizovana promocija prvog...
U Kinu “Kozara” u Prijedoru prikazan dokumentarac ...
views 264
U Kinu “Kozara” u Prijedoru danas je prikazan dokumentarni film “Vi idite, ja neću” o srpskom stradanju na Kosovu i Metohiji, a posjetioci su kupovino...
U Donjim Orlovcima održano “Veče kulturnog s...
views 104
U prepunoj sali društvenog doma u Donjim Orlovcima , u petak 15. marta, održano je posljednje ovosezonsko „Veče kulturnog stvaralaštva“. U programu...
“VEČE KULTURNOG STVARALAŠTVA“ u Donjim Orlovcima...
views 30
Zimski kulturni karavan , u petak 15. marta , stiže u Donje Orlovce , gdje će biti održana posljednja ovosezonska manifestacija. U programu, koji će b...
“Јezikolovac” u akciji lova na pravopi...
views 23
"Јezikolovac" književno-likovna brošura sa pravopisnim rješenjima, uskoro će se naći u svim osnovnim školama na prostoru Banjaluke. Udruženje l...