Predstavljen književni portret Isidore Sekulić

 U Gradskoj čitaonici u Prijedoru večeras je predstavljen književni portret Isidore Sekulić, prvog ženskog srpskog akademika, povodom 60 godina od njene smrti.
O Isidori Sekulić govorila je književnik i esejista Laura Barna, koja se njenim radom bavi od 2004. godine i koja je autor knjige o Isidori Sekulić “Moja posljednja glavobolja”.

“Isidora je bila jedna od najznačajnijih književnika i bilo koji dio svijeta bio bi ponosan da je u svojim redovima imao jednog takvog autora”, izjavila je Barna.

Ona je dodala da je za Isidoru važilo to da je prednjačila u književnom radu toga vremena i da su joj mnogi zamjerali način na koji je pisala, a da je istovremeno bila jedna od najumnijih Srpkinja 20. vijeka.

Večeras je prikazan i film “Isidora” koji je Barna snimila u Kući kralja Petra u Beogradu, kada je prvi put organizovala izložbe predmeta iz njene ostavštine iz Univerzitetske biblioteke, koje je Isidora nakon svoje smrti ostavila testamentom.

Književnica Isidora Sekulić je za života stekla uvaženje kao najobrazovanija i najumnija Srpkinja svoga vremena, govorila više jezika, a bila je i poznavalac više kultura i područja umjetničkog izražavanja.

Isidora Sekulić je kao pisac, prevodilac i tumač književnih djela ponirala u samu suštinu srpskog narodnog govora i njegovog umjetničkog izraza, smatrajući govor i jezik kulturnom smotrom naroda.

Pisala je o Branku Radičeviću, Đuri Jakšiću, Lazi Kostiću, Petru Kočiću, Milanu Rakiću, Veljku Petroviću, Ivi Andriću, Momčilu Nastasijeviću i drugima.

Penzionisana je 1931. godine, za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije izabrana je 16. februara 1939. godine, a za redovnog člana Srpske akademije nauka 14. novembra 1950. godine, kao prva žena akademik.

Umrla je 5. aprila 1958. godine u Beogradu, a na Topčideru joj je podignut spomenik 2015. godine.

Veče posećeno Isidori Sekulić organizovala je Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije”.

Preporuka

Izabran novi predsjednik KUD-a “Kozara”...
views 205
Sadašnji predsjednik KUD-a „Kozara“, Miljan Banović i ranije je obavljao tu dužnost u periodu od 1997. do 1999. godine. Povjerenje mu je sad poklonio ...
Mladen Karan, akademski slikar povodom Dana Republ...
views 55
Mladen Karan, akademski slikar iz Novog Grada, skoro četiri decenije bavi se slikarstvom. Živi i radi u Firenci, ali se vrlo rado vraća u svoj rodni k...
Meša Selimović: Srbin sam, pripadam srpskoj knjiže...
views 84
„Bosna ga nikada nije prihvatila zbog toga što se nije htio saviti, što je bio svoj…“ Mehmed Meša Selimović rođen je 26. aprila 1910. godine u Tuzl...
Novogodišnji koncert KUD-a “Omarska”
views 45
Kultumo-umjetničko društvo „Omarska" priredilo je tradicionalni Novogodišnji koncert u prepunom društvenom domu u ovom naselju. Ovo društvo ima oko 14...
Večeras “Veče kulturnog stvaralaštva” ...
views 36
U četvrtak, 27. decembra 2018. godine, od 19 časova, u Rakelićima, u društvenom domu , biće održano „VEČE KULTURNOG STVARALAŠTVA“. U programu uč...
U Prijedoru otvorena izložba slika Slobodana Kajte...
views 34
U prijedorskoj Galeriji “Sreten Stojanović” večeras je otvorena izložba slika Slobodana Kajteza iz Beograda. Kajtez kaže da posjetioci imaju prilik...