Nije prošlo ni sedmicu dana od pohvale kako je BiH napredovala na listi u borbi protiv terorizma, a uslijedio je šamar i sa jedne i sa druge strane obraza bezbjednosnih agencija.

Naime, u Tunisu su prije dva dana uhapšeni teroristi s pasošima BiH – Albert Sarak i Alen Kamedi.

Uhapšeni su osumnjičeni za ubistvo inžinjera i eksperta za dronove Muhameda Zuarija, izvršeno u Tunisu u decembru 2016. godine.

Ako ćemo krenuti od informacije da je ubistvo po načinu izvršenja okvalifikovano kao teroristički akt, onda se postavlja pitanje kako su uhapšeni državljani BiH uopšte dobili nove biometrijske pasoše i ko je izvršio bezbjednosne provjere.

Pitanja je mnogo, ali se svaki odgovor može svesti na to da su bezbjednosne agencije u BiH šuplje kada je u pitanju bezbjednost, a posebno OBA, koja bi trebala da bude sinonim za bezbjednost.

Ni druge ne zaostaju za OBA, da se razumijemo.

Kada je ubistvo Zuarija u pitanju, treba podsjetiti da je u maju ove godine u Hrvatskoj po crvenoj Interpolovoj potjernici uhapšen Alen Čamdžić zvani Čamac. Nekoliko dana kasnije SIPA je u Sarajevu uhapsila i Elvira Šarca. Obojica su u međuvremenu puštena, a iza svega je obrazloženje da BiH nema potpisane sporazume s Tunisom oko izručenja.

Svaka sličnost prezimena ove dvojice sa onima koji su prije dva dana uhapšeni u Tunisu je slučajna, naravno.

Srpskainfo