Danas je održana 21. sjednica Skupštine grada Prijedora, a Između 18 tačaka dnevnog reda najviše pažnje posvećeno je prijedlogu Odluke o usvajanju budžeta grada za 2019. godinu. Dugu raspravu ovom dokumentu obilježili su brojni amandmani koje su predlagali odbornici SNSD, SDS, PDP i DF, a usvojen je i dio amandmama.

Na kraju, za budžet, sa usvojenim amandamanlma, glasalo je 30 odbornika, dok je jedan bio uzdržan.

Gradonačelnik Milenko Đaković rekao je da je Gradska uprava nastojala da budžet bude izbalansiran, sa razvojnom i socijalnom komponentom. Međutim, usvojenim amandmanima ta ravnoteža mogla bi biti znatno narušena, smatra gradonačelnik.

Po njegovim riječima, odluka odbornika o usvajanju budžeta je regulama, ali treba sačekati da stručna služba da svoj sud da li je odluka zakonita.

– Dok se ne sagleda činjenično stanje, smatramo da je budžet usvojen. A poslije izjašnjavanja Gradske uprave i stručnih analiza vidjećemo da li je to zaista tako, i da li ću morati da zaustavim primjenu ovog akta – rekao je Đaković.

Pored budžeta za narednu, odbornici su raspravljali i o drugom rebalansu budžeta za 2018, koji Iznosi 45.798.259 KM.

Treba napomenuti da je zasjedanje 21. sjednice gradskog parlamenta počelo polaganjem zakletve novih odbornika, koji mijenjaju svoje kolege koji su dobili mandate u NS RS. Novi odbornici u Skupštini grada su Maja Marković, Nenad Gvozden Iz SNSD-a i Slavko Švraka iz SDS-a.

Z.J/Kozarski