Specijalno državno tužilaštvo prikupilo je dokaze koji ukazuju na osnovanu sumnju da je Baranin Alan Kožar organizovao ubistvo Slobodana Šaranovića. Zbog toga će do kraja godine protiv Kožara biti podignuta optužnica, potvrđeno je crnogorskim medijima.

Kožar, koji je prema policijskim evidencijama, vođa jednog od barskih klanova, na čijem je čelu naslijedio pokojnog Luku Đurovića, spominjan je i u istrazio o planiranju Šaranovićevog ubistva u decembru 2016. godine.

Tokom višemesječne istrage, prema saznanjima Dana, pojavili su se dokazi da je on organizovao ubistvo Danilovgrađanina koja je počinjena u martu prošle godine, prenosi CdM.

Prema sumnjama Specijalnog državnog tužilaštva, Kožar je ubistvo Šaranovića organizovao po nalogu navodnog vođe “zemunskog klana” Luke Bojovića, koji je trenutno u zatvoru u Španiji.

Nakon toga, Baranin je, kako sumnjaju u tužilaštvu, pronašao profesionalnog ubicu s kojim se dogovorio da likvidira Šaranovića za veliku novčanu nagradu.

Pomagač u tome navodno mu je bio Nišlija Milan Dinić (25). Ime Kožara i Dinića prvo je pominjano u istrazi o planiranju ubistva Šaranovića.

U decembru 2016. godine u Baru, Kožar se sastao sa Dinićem i predao mu pištolj marke “glok”, 15 metaka i mobilni telefon marke “blekberi” sa SIM karticom i dao uputstvo da liši života sada pokojnog Šaranović Slobodana.

Međutim, ispostavilo se da Dinić ipak nije bio prava osoba za taj zadatak.

Naime, prema sumnjama SDT-a, Dinić je krajem 2016. godine prišao Danilograđaninu i predao mu pištolj kojim je navodno trebalo da ga ubije, nakon čega je ovaj to odmah prijavio policiji.

– Šaranović je tada inspektorima budvanske policije ispričao da mu je na ulici prišao mladić i uperio pištolj u njega i rekao da ima zadatak da ga ubije. Nakon toga, predao mu je pištolj i mobilni telefon i pobjegao – pisali su tada crnogorski mediji.

Iako je pakleni plan Alana Kožara tada propao, u martu 2017. godine Slobodan Šaranović je ubijen ispred svoje kuće u budvanskom mjestu Dubovica, kada su napadači na njega pucali iz kola u pokretu, nakon čega je Šaranović ostao mrtav na licu mjesta.

Tokom istrage je zaključeno da su ova dva događaja povezana, te da iza oba slučaja stoji Kožar, koji je radio po Bojovićevom nalogu.

Šaranović naručio ubistvo Bojovića?

Prije nego što je ubijen, Slobodan Šaranović je sumnjičen za organizovanje ubistva Beograđanina Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića. Iz pritvora je pušten nedugo prije nego što je ubijen, a tužilaštvo ga je teretilo da je naredio ubistvo Bojovića kako bi se osvetio za ubistvo svog brata Branislava Šaranovića, koji je ubijen 2009. godine u Beogradu.

Nedugo nakon ubistva brata, Slobodan je u izlog svoje mjenjačnice u Beogradu postavio plakat sa bratovljevom slikom i porukom da će vrijedno nagraditi svakog ko mu pomogne da otkrije nalogodavce ubistva.

Slobodan Šaranović je bio vlasnik više preduzeća u Srbiji, Crnoj Gori i Austriji. Preko srpskih kompanija “Lutrijafilnik” i “40 kamenje”, posjedovao je devet mjenjačnica i nekoliko kockarnica. Vlasnik je bio i firme “Filnik”, sa sjedištem u Beču, uključene u kockarski biznis. U Crnoj Gori, su njegovom vlasništvu bile i kompanije “Slobšar&Cok” iz Budve i “Quercus” iz Podgorice, ugašene 2008. godine.

(Blic)