Kosovski parlament usvojio je sva tri zakona kojima se započinje proces transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova.

Svi zakoni i svi amandmani koji su na njih predloženi usvojeni se jednoglasno, i to za samo nešto više od sat vremena.

Nakon usvajanja poslednjeg amandmana, svi prisutni su sali kosovske skupštine počeli su da aplaudiraju i jedni drugima čestitaju, od poslanika, preko članova vlade, do kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Usvojeni su zakoni o transformaciji Ministarstva KSB u Ministarstvo odbrane, kao i onaj po kome se KBS dodeljuju vojna zaduženja, kao svim vojskama u suverenim i nezavisnim zemljama.

Uoči današnjeg glasanja u kosovskom parlamentu o formiranju vojske Kosova, na mostu koji deli severni i južžni deo Kosovske Mitrovice stacionirano je višše vozila KFOR-a.

Na ulazu u južžni deo Kosovske Mitrovice parkirana su četiri oklopna vozila i jedan kamion i džžip, a reč je o austrijskom kontignetu Kfora, javlja izvešštač Tanjuga sa lica mesta.

Na mostu je prisutna i kosovska policija (KPS).

Sednica parlamenta na kojoj će na dnevnom redu biti samo tri tačke, odnosno tri zakona koji će obezbediti formiranje kosovske vojske, počela je oko 10. 30 sati.

Da će ih podržati, izjasnile su se sve albanske parlamentarne grupe i manjinske zajednice, osim Srpske liste. Tokom razmatranja između dva čitanja, preporučeno je i više od 40 amandmana, sa izuzimanjem funkcionalnih odbora, o kojima se trenutno glasa.

Glasanje za amandmaneFOTO: SCREENSHOT
Glasanje za amandmane

Sednici parlamenta prisustvuju predsednik Kosova Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj, ambasadori zapadnih zemalja, kao i predstavnici KFOR-a, Unimka i Euleksa.

Pre njenog početka, Haradinaj napisao je na Fesjbuku da Prištinu samo nekoliko trenutaka deli od, kako je naveo, “istorijskog glasanja za formiranje vojske Kosova”.

Obećavamo, naveo je on, da ćemo obezbediti mir svima koji žive “sa nama, u našem zajedničkom domu”.

– Da bi Kosovo postalo deo NATO pakta, buduća vojska će uvek štititi život, dostojanstvo i integritet građana – napisao je Haradinaj.

U međuvremenu, Priština je jutros osvanula ukrašena i zastavama zemalja članica Kvitnte, a grad nadleću helikopteri NATO, prenosi “Koha onlajn”. Prethodnih dana, u ovom gradu je postavljen veliki broj zastava SAD a jutros, pored albanske, na ulicama i glavnom trgu su zastave Nemačke, Velike Britanije, Italije i Francuske.

Kako se navodi, naulicama i trgu su istaknute zastave zemalja članica EU koje su dale najveći doprinos “slobodi Kosova, njegovoj nezavisnosti i izgradnji KBS-a i njenoj transformaciji u vojsku”.

Sa druge strane, u severnom delu Kosovske Mitrovice, terase i lokali duž šetališne zone od sinoć su ukrašeni zastavama Srbije.

Građani komentarišu da su srpske trobojke okačene kao odgovor na najavu usvajanja zakona o formiranju vojske samoproglašenog Kosova, i kao odgovor na američke zastave u Prištini, južnoj Mitrovici i širom južnog dela Kosova.

KFOR se i jutros oglasio, i na svojoj Fejsbuk stranici naveo da jedinice KFOR-a sprovode vežbe duž glavnih puteva Kosova, i da se vojnici obučavaju da budu spremni da se brzo rasporede širom Kosova kako bi sprečili bilo kakvu pretnju po sigurnost.

– KFOR je odlučan da ispuni svoj mandat prema Rezoluciji UN 1244 – navodi se na Fejbuku.

U međuvremenu, iz srpskog Ministarstva odbrane najavljeno je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar vojni Aleksandar Vulin, i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović posetiti Kopnenu zonu bezbednosti, reon odgovornosti Treće i Četvrte brigade Vojske Srbije.

– Predsednik je u neprekidnoj komunikaciji sa vojnim rukovodstvom, ali i sa svim onima koji mogu da doprinesu nekom informacijom za sve što se dešava na KiM – rekao je Vulin.On je naveo da je sagledana situacija na prostoru KiM zbog najave formiranja kosovske vojske, i da je o svakom detalju obavešten i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Do kasno sinoć imali smo sastanke sa predsednikom Republike i vrhovnim komadantom Aleksandrom Vučićem. On je obavešten o svakom detalju sa svim onim šta se dešava na prostoru KiM, ne samo od predstavnika Vojske Srbije, već i od BIA, ministarstva unutradšnjih i spoljnih poslova – rekao je Vulin za TV Pink.

Šta predviđaju zakoni?

Prema zakonima, čije je usvajanje u toku, KBS štite suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo. Takođe, navodi se da su KBS multietničke profesionalne vojne snage, naoružane i ovlašćene da služe u zemlji i van nje, u skladu sa mandatom koji joj daje Ustav i zakoni. Opšte aktivnosti koje se pripisuju KBS su: zaštita teritorijalnog integriteta Kosova, građana i zajednica Kosova, vojna podrška civilnim vlastima, i učešće u međunarodnim operacijama.

Kada zakonu budu usvojeni u Skupštini, najavljeno je da će u kasarni “Adem Jašari” biti održana svečana ceremonija na kojoj će KBS biti proglašene vojskom. Na tom mestu će biti izvršena smotra “garde i svih jednica KBS, a zastavu vojske Kosova Tači će predati komandantu kosovskih bezbjednosnih snaga”, prenose prištinski mediji.

Blic.rs