Manifestacija “Skok preko kože” održana je danas u Prijedoru, povodom Dana rudara-Svete Varvare i predstavlja simboličnu ceremoniju na kojoj se brucoši i studenti druge godine na simboličan način primaju u rudarsku profesiju.
Dekan Rudarskog fakulteta u Prijedoru Vladimir Malbašić istakao je da se manifestacija održava osmi put i da se na ovaj način mladi studenti rudarstva simbolično uvode u časni rudarski stalež. 

“Mladi su preuzeli tu aktivnost i malo je modifikovali i osavremenili, a zajedno sa našim studentima na današnjoj ceremoniji su prisutni i studenti iz Varaždina, LJubljane, Zagreba, Beograda, Bora, Mitrovice, Štipa, a tu je i jedan student iz Bugarske”, rekao je Malbašić na manifestaciji koja je . 

“Manifestacija `Skok preko kože` odvija se još od 7. vijeka. Rudari su nekad preskakali preko okna, a mi danas to radimo simbolično, preko kože”, naveo je student Srđan Šobot. 

Prvi dio ceremonije, koja je zaštitni znak prijedorskog Rudarskog fakulteta je potraga za bruc-majorom kojeg predstavlja student sa više godine studija, a ove godine je tu titulu ponio student rudarstva Nebojša Nikolić. 

“Bruc-major krije se od brucoša, jer ne želi da mu `pokvare ugled`, a kada ga pronađu, nakon velikog ubjeđivanja, pristaje da ih odvede do mjesta gdje će `skokom preko kože`, koja simbolizuje rudarsko okno, potvrditi svoj poziv”, rekao je Nikolić. 

On je dodao da mu je bila čast da baš on, kao stariji kolega uvede studente prve i druge godine u ovu časnu profesiju. 

Među dvadesetak studenata koji su na ovoj ceremoniji i zvanično ušli u svijet rudarstva je i Mirjana Komosar sa prve godine geološkog inženjerstva na Rudarskom fakultetu u Prijedoru. 

“Meni je velika čast što sam učestvovala u ovoj akciji i divno je što sam postala rudar, jer to nije lako i ne može biti svako”, rekla je Komosar. 

“Skok preko kože” odvija se u Prijedoru od 2004. godine, a ovu manifestaciju, koja se održava svake druge godine, organizovao je Rudarski fakultet.