Istoričar Aleksandar Raković smatra da bi Vojska Srbije trebalo da reaguje ukoliko vojska samoproglašenog Kosova, čije formiranje je najavljeno za danas, uđe na sjever Kosova i Metohije i zaposjedne administrativne prelaze Јarinje i Brnjak.

“Naša vojska treba da se suprotstavi Albancima. Ukoliko to ne učinimo, srpski narod će izgubiti samopouzdanje. Moramo da pokažemo mišiće, jer ovo neće stati. Pretpostavljam da bi moglo da dođe do koordinisanog napada albanskih terorista na sjever Kosmeta i crnogorskih separatista na srpske crkve u Crnoj Gori”, rekao je Raković za “Sputnjik”.

Raković je naglasio da su Srbi došli u situaciju da treba da budu zahvalni okupatoru, koji je zajedno sa terorističkom OVK istjerao srpsku vojsku sa Kosmeta, što štiti ono malo preostalih Srba.

“Nema šanse da će Kfor bilo šta i bilo koga štititi, vjerovatno će pustiti da se ponovi nasilje koje smo doživjeli 2004. godine. Srbija sve vrijeme govori politički korektnim rečnikom, ali to ne donosi ništa dobro. Velike sile, poput SAD i Velike Britanije su mislile da će nas slomiti i da ćemo pristati na kosovsku vojsku, a kada su shvatile da im je plan propao, pribjegle su brzom rešenju i odustale od svega što su se zalagale”, ukazao je Raković.

Prema njegovim riječima, isticanje zastava SAD na ulicama Prištine predstavlja poltronstvo koje je “veoma cenjena osobina među prištinskim političarima, ali i među crnogorskim separatistima”.

“Kosovski lideri su danas veoma opasni, jer su svjesni da im ne ide sve kako su zamislili. Oni nisu prošli u Interpolu i povećava se broj zemalja koje povlače priznanje samoproglašenog Kosova. Ukoliko to uradi i Egipat, koji je jedna od vodećih zemalja muslimanskog sveta, to bi izazvalo samo domino efekat kojeg se Priština i pribojava,”, smatra Raković.

On je odbacio tvrdnje premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja da Rusiji odgovara haos na Balkanu.

SRNA/ATV