Kao glavni kandidat da nasledi Jasmina Bakovića pominje se jedan od najaktivnijih članova SDA Adnan Džemidžić

Piše:SLAVKO BASARA

Hoće li Evropska fudbalska unija (UEFA), koja je po svom opredeljenju i organizaciji, apolitična, sportska organizacija, nemo posmatrati direktno mešanje politike u rad i kadriranje u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine?

Ovo je glavno pitanje koje se postavlja uoči sednice Izvršnog odbora “kuće fudbala” iz Sarajeva narednog ponedeljka, 17. decembra na kojoj bi trebalo da bude izabran novi generalni sekretar. Naime, već duži period Fudbalski savez BiH je pod patronatom Stranke demokratske akcije koja želi da postavi “svoje ljude” kako bi imala apsolutnu kontrolu i uvid u najuticajnijoj i najbogatijoj sportskoj organizaciji “Dejtonske zemlje”.

Aktuelni generalni sekretar Jasmin Baković, koji je u oktobru dobio produženje mandata na dva meseca kao vršilac dužnosti, nije iz tog političkog miljea, pa se traži podobna ličnost, a kao glavni kandidat za ovu odgovornu i visoku funkciju figurira jedan od najaktivnijih članova SDA Adnan Džemidžić, nekadašnji šef odelenja za licenciranje klubova FS BiH, koje je imalo propusta u radu po uputstvima UEFA.

Predsednik FS BiH Elvedin Dino Begić, po nalogu i pritisku SDA, želi da Izvršni odbor imenuje Džemidžića za generalnog sekretara sa ciljem da njegov čovek od poverenja kontroliše celu komunikaciju Saveza sa UEFA i FIFA, odnosno ostalim članicama ovih organizacija. Po Statutu Fudbalskog saveza BiH generalni sekretar se bira na period od četiri godine, s čim se neće složiti u Fudbalskom savezu Republike Srpske.

-Predsednik FSRS Mile Kovačević će, po svemu sudeći, zajedno sa ostalom četvoricom članova Izvršnog odbora iz Republike Srpske aktivirati “zaštitni mehanizam” jer je za za svaku validnu odluku potrebno dvanaest glasova. Čak ako i jedan srpski član IO izda stav FSRS odluka ne može da bude donesena, potrebne su dve srpske ruke da bi Begić “progurao” Džemidžića na mandat od četiri godine. Razlog insistiranja FSRS da gen-sek bude imenovan na dve godine je činjenica da će u decembru 2020. godine biti izabran novi predsednik Saveza, po Statutu, iz Republike Srpske. Zbog toga Republika Srpska ne prihvata “tamo nekog sekretara Džemidžića” da obavlja pola mandata u četverogodišnjem mandatu prvog čoveka Saveza iz srpskog entiteta – istakao je naš izvor blizak Fudbalskom savezu Republike Srpske.

Na prošloj sednici “fudbalske vlade” iz Sarajeva pokrenuta je procedura promene Statuta u “spornom članu” koji govori o mandatu generalnog sekretara od strane FS Republike Srpske, ali je veliko pitanje da li će ta priča biti i završena.

-S obzirom da se mandati predsednika i generalnog sekretara FS BiH ne podudaraju, tačnije “seku” jedan drugog na polovini, najprihvatljivije rešenje bi bilo da aktuelni operativac Jasmin Baković ostane do kraja 2020. godine i na taj način se “premosti” trenutni veliki politički pritisak od strane SDA. O svemu ovome najviše će se pitati predsednik Begić, koji je i kandidat za člana Izvršnog odbora UEFA, i morao bi da se “ogradi” od političkih aktivnosti Saveza koji vodi, odnosno zaštiti FS BiH od mešanja politike u njegov rad i kadriranje – dodaje izvor Žurnala.

Dok javnost gleda između Jasmina Bakovića i Adnana Džemidžića, lako se može dogoditi da treći kandidat “ispliva” u prvi plan, a reč je o izvršnom direktoru Sektora za sport Elmiru Pilavu, nekadašnjem prevodiocu u Savezu koji je od postavljanja Komiteta za normalizaciju i Dine Begića na čelo Saveza avanzovao neverovatnim uzletom.

-Pilav se “dodvorio” Savezu Republike Srpske, od nepoželjne postao je “pouzdana” ličnost za saradnju i mogao bi da prođe, ali ne treba zaboraviti hipoteku koju nosi posle otvorenog pisma sudije sa FIFA znakom Tanje Račić iz Banjaluke, što mu je otežavajuća okolnost. Međutim, sve je to zataškano i čeka se da vreme prođe i “pokrije” nimalo naivne optužbe koje su upućene na adresu Pilava. Iza Džemidžića stoji politički vrh u Sarajevu, mada ni Pilav nije daleko od te priče. Jedino u kombinaciji, kako sada stvari stoje, nije Baković koji je apolitičan i strogo se drži pravilnika i Statuta, a takav kakav je, ne odgovara mnogima. Ko zna? Možda se do ponedeljka mnogo toga promeni, pa pobedi razum, a ne političke opcije – rekao je na kraju izvor blizak FS BiH.

Dokazi

Mnogo je dokaza koji govore da se politika, tačnije SDA, meša u rad Fudbalskog saveza BiH jer najviši predstavnici ove stranke su na utakmicama i svečanostima Saveza.

Tako su prvi čovek SDA i bivši član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i nekadašnji potporedsednik Republike Srpske Adil Osmanović bili na Grbavici na odlučujućoj utakmici protiv Belgije. Nedavno je u Sarajevu otvorena nova zgrada FS BiH, a glavni gosti bili su aktuelni muslimanski član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka… svi članovi SDA.

Ni ručak bez politike

Koliko je FS BiH “okovan” politikom SDA najbolje svedoče sledeće reči izvora bliskog Savezu u Sarajevu:

-Verujte da se ni na ručak posle sastanaka i seminara ne može otići po slobodnom izboru već se traže vlasnici restorana koji su aktivisti i simpatizeri SDA, niko drugi ne dolazi u obzir. Takođe, sve firme koje Savez angažuje, za bilo koje poslove, pa i samu rekonstrukciju nove upravne zgrade, su firme koje vode članovi SDA i koje su iz tog miljea.

Tuzla i Zenica

Da je u fudbalu BiH sve politika svedoči i sledeći primer. Letos je banjalučki Borac izbačen iz Premijer lige BiH zbog licence iako je izborio opstanak takmičarski, a ostao je Čelik koji je ispao. Pre dve godine situacija je bila obrnuta, Borac doneo dokaze da Čelik nema licencu i ništa se nije dogodilo. Isti problem već godinama ima i tuzlanska Slobode, ali uvek prolazi proces licenciranja. Mnogi kažu da je Čeliku i Slobodi najviše pomagao upravo Andan Džemidžić po “partijskoj liniji”.

Naime, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović bio je član SDA do 2016. godine, a kao nezavisni kandidat pobedio je na izborima. Prvi čovek Tuzle i predsednik Slobode Senad Mujkanović je najbliži saradnik Salka Zildžića, člana Predsedništva SDA.

Sportski žurnal