Parovi koji pokušavaju imati dijete mogli bi imati velike koristi ako se odluče imati seksualne odnose dva puta u istoj večeri, i to ne samo zbog očitih razloga.

Sperma koju muškarac izbaci 3 sata nakon što je već ejakulirao može povećati uspjeh začeća za 30 odsto.

Ovo otkriće kineskih naučnika proturječi mitu da muškarcu treba između 24 i 36 sati da se povrati optimalna količina spermija, piše Daily Mail.

Naučnici su u dva navrata prikupili uzorke sjemena od 250 muškaraca – par sati i par dana nakon ejakulacije.

Potom je istraživački tim koji vodi dr. Da Li iz bolnice Šenđing uporedio broj spermija u uzorcima te njihovu brzinu kretanja.

Otkrili su da su spermiji koji su stvoreni par sati nakon ejakulacije imaju najviše proteina koji ubrzavaju kretanje spermija te im olakšava spajanje spermija s jajnom stanicom.

U drugom dijelu eksperimenta testirano je 500 parova koji su se pripremali za umjetnu oplodnju. Naučnici su tražili od muškaraca da daju uzorke sjemena nekoliko dana ili manje od tri sata nakon posljednje ejakulacije. Nakon što su prikupili spermu od muškaraca oplodili su jajne stanice te ih ugradili u ženske partnerice.

Zaključili su da je sperma uzeta par sati nakon ejakulacije daje 30 odsto više izgleda da se na svijet donese živo dijete. Kod klasične umjetne oplodnje samo trećina oplođenih jajnih stanica rezultira zdravom bebom.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Molecular & Cellular Proteomics.

(Avaz)