Očigledno je đumbir sastojak koji bi trebalo mnogo više da koristimo. Dok se u tradicionalnoj kineskoj i ajurvedskoj medicini vekovima koristi, kod nas nije toliko popularan, ali bi trebalo da bude zbog toga što ima mnogo zdravstvenih prednosti.

Nutricionistkinja Karen Ansel otkriva nekoliko razloga zašto je đumbir dobar.

Umanjuje bol

Anselova kaže da đumbir sadrži supstance koje umanjuju zapaljenje i “isključuju” supstance koje uzrokuju bol u telu. Naravno, ako imate neki hronični bol, trebalo bi da razgovarate sa lekarom o nekom dugoročnijem rešenju.

Leči iritiranu kožu

Ukoliko vam jači zimski vetar stvara probleme na koži, zalečite je tako što ćete unositi više đumbira. Anselova kaže da antizapaljenska svojstva đumbira mogu da umire crvenu, iritiranu kožu.

Štiti od kancera

Iako nijedan sastojak sam po sebi nema moć da zaštiti od opake bolesti, đumbir sadrži mnogo antioksidanata koji zajedno štite telo od raka.

Pomaže da izgledate mlađe

Verovatno ste videli da na mnogim kremama piše da su bogate antioksidantima, i postoji dobar razlog za to. Istraživanja pokazuju da antioksidanti pomažu koži da se zaštiti od slobodnih radikala (zagađenja i UV zračenja, na primer), koji inače ubrzavaju starenje i štete koži. Đumbir, odnosno antioksidanti pomažu da se održi proizvodnja kolagena, što je važno da bude glatka i elastična.

Ubrzava varenje

Šolja čaja od đumbira pomoći će da brže ispraznite stomak, kaže dr Kristi Briset. Takođe, umiriće stomak i sprečiti nadutost i gasove.

Umanjuje mučninu

Bez obzira na to da li je reč o mučnini usled mamurluka ili loše podnosite vožnju, recimo, đumbir može da pomogne – kao i kod mučnine u trudnoći.

Smanjuje loš holesterol

Briset kaže da đumbir smanjuje nivo lošeg holesterola, smanjujući rizik od srčanih bolesti. Nedavno je i studija to potvrdila, pokazujući da oni koji su konzumirali tri grama đumbira (oko pola kašičice) tri puta dnevno imali su niži nivo holesterola.

Štiti od kardiovaskularnih bolesti

Đumbir sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, smanjujući rizik od srčanih bolesti i infarkta. Ukoliko već pijete neke od lekova za razređivanje krvi, trebalo bi da se konsultujete sa lekarom oko konzumiranja đumbira.

Jača imunitet S

astojci koji se bore protiv zapaljenja u telu imaju i antimikrobna i antigljivična dejstva, pomažu u borbi protiv infekcija i jačaju imunitet. Evo napitka za brži oporavak i jačanje imuniteta: šolja tople vode u koju ćete dodati dve kašičice rendanog đumbira, sok polovine limuna, pola kašičice meda.

Ublažava menstrualne grčeve

Ako se svakog meseca grčite od bolova, dr Džesika Pereze kaže da je đumbir jedan od najboljih prirodnih lekova za to. “Pomaže kod mnogih upalnih procesa”, kaže ona, savetujući da menstrualne bolove i grčeve ublažite čajem od đumbira.

B92