U lokalnom parlamentu u Palama nova odbornička većina, nova skupštinska vlast i raskol u Klubu Partije demokratskog pokreta. Dva od pet PDP-ovih odbornika napustili su i Klub i stranku. Rad će nastaviti u sve brojnijem Nezavisnom odborničkom klubu koji, zajedno sa partijama okupljenim oko SNSD-a, od posljednje skupštinske sjednice, čine većinu. Prvi put, nakon više od dvije decenije u lokalnoj zakonodavnoj vlasti, SDS i koalicioni partneri, postali su opozicija.

 

Disonantni tonovi, blokade u pokušaju, nesuglasice… obilježile su početak mandatnog perioda vlasti u Palama. Na jednoj strani SNSD-ov načelnik Boško Јugović, a na drugoj oko SDS-a okupljena “tijesna” parlamentarna većina.

Pa iako je načelnik, neuobičajeno, za najbliže saradnike znao da zadrži i pojedince iz prethodnog mandata vladavine “suprotnog tabora”, nije mu vraćeno punom podrškom. A onda su za zakonodavnu vlast “kola krenula niz brdo”.

Osim ranijeg osipanja u SDS-u i istupanja NDP-a, od posljednje sjednice lokalne skupštine, PDP-ov klub je raspolućen. Napustili su ga višegodišnji partijski članovi Mlađen Ćeremidžić i Krsto Mićić. U prošlost se ne vraćaju a razloge ne pojašnjavaju! Gledaju, kažu, u budućnost. Djelovaće u sastavu Nezavisnog kluba, kojeg čine i tri bivša odbornika DNS-a odbornika, i koji je naklonost “oročio” načelniku.

Dojučerašnje partijske i koalicione im kolege nervozu nisu mogle skriti. Sjednicu su napustili, prije izbora novog rukovodstva. Nikola Blagojević iz SDS-a kaže da će na zajedničkom sastanku sa koalicionim partnerima dogovoriti kakav će biti njihov dalji rad.

Da je primarna bila “dobrobit” Paljana, onda ni opstrukcije s početka mandatnog perioda, ne bi bilo, odgovaraju u novoj parlamentarnoj većini koju sada čine po šest odbornika SNSD-a i Nezavisnog kluba, te po jedan Socijalističke partije i NDP-a. Ili 14 od 25 ruku. Prije će biti, kažu, da se se pribojavaju loših rezultata u kolektivima kojima još upravljaju i već najavljenih smjena.

“Sigurno je da to nećemo raditi osvetnički ili zato što oni pripadaju tim strankama, nego ćemo smijeniti samo one dirktore koji su radili loše”, ističe Miroslav Simović, šef Kluba nezavisnih odbornika.

Lokalni SNSD prekompoziciju vlasti smatra logičnim slijedom uspjeha – dvogodišnjeg izvršne vlasti i izbornog – oktobarskog. Naglašavaju da su vrata SNSD-a i nove skupštinske većine otvorena i za druge partije, pa čak i kada je prekompozicija u gradu Istočno Sarajevo u pitanju.

Za načelnika opštine, “komotna” skupštinska većina je olakšanje za još jednu razvojnu godinu u Palama. Pa iako nije izborna, planirani projekti su kapitalni! I već vidljivi u usvojenom budžetu od skoro 13 miliona maraka. Načelnik opštine Boško Јugović ističe da će tim novcem finansirati dva kapitalna projekta – izgradnju zgrade opštine i pripremu dokumentacije za izmještanje toplane.

I bez obzira na niske temperature i snježne nanose na paljansko-romanijskom platou, sedmice koje slijede mogle bi da budu vrele na političkoj sceni. Јer osim već ozvaničenih, ni nova istupanja lokalnih političara iz matičnih partija nisu isključena.

RTRS