Kriza u SDS-u dostigla je kulminaciju! Stranačka Skupština, na kojoj su trebalo da budu analizirani rezultati izbora i donesena odluka o raspisivanju redovnih unutarstranačkih izbora, prekinuta je i nije poznato kada će biti održana nova. Predsjednik stranke Vukota Govedarica kao razlog naveo je dolazak delegata iz Doboja i njihovo zahtijevanje prava glasa, što, kaže, nije u skladu sa Statutom stranke, jer je dobojski gradski odbor raspušten. Istovremeno, nezadovoljstvo unutar stranke sve je veće, a pojedini članovi, kojima je danas bio zabranjen ulazak na sjednicu, otvoreno traže smjenu Govedarice.

Sjednica koja je počela jednoglasnom podrškom radnom predsjedništvu, završena je prekidom. Određenih problema bilo je već prilikom verifikacije mandata delegatima. Delegaciji iz Čelinca, predvođenoj nekadašnjim predsjednikom opštinskog odbora, Goranom Tubakom, onemogućen je ulazak, jer, kako je rečeno, nisu bili na spisku. Isto je pokušano i sa delegatima iz Doboja, ali su oni odlučili da ne prihvate tu odluku.

“Imajući u vidu da je gradska organizacija Doboj raspuštana od strane Glavnog odbora, naravno da danas nisam pozvao delegate iz Doboja. Oni su se odlučili da nasilno uđu na sjednicu i nije bilo dogovora kako i na koji način da sve to prevaziđemo. Nažalost, ja sam konstatovao da ne postoji uslov za održavanje sjednice Skupštine stranke”, istakao je Govedarica.

Isključeni član SDS-a iz Doboja, Boris Јerinić, smatra da su delegati iz Doboja imali pravo da učestvuju na sjednici, jer nisu isključeni iz stranke. To im je, kaže, onemogućeno, samo zato što drugačije misle od aktuelnog rukovodstva.

“Htjeli su da se obračunaju, da imaju apsolutnu većinu. Iz tog razloga su prekinuli današnju sjednicu, jer su ovi ljudi došli da iskažu svoje mišljenje. Imaju pravo na mišljenje. To je jedna samovolja, diktatura jednog čovjeka koji misli da po cijenu svega treba da ostane na čelu SDS-a”, rekao je Јerinić.

Sličnog stava je Goran Tubak iz Čelinca, koji tvrdi da je na Skupštini bilo 200 nezadovoljnih članova, koji su tražili da se izjašnjava o povjerenju predsjedniku stranke.

“Ovo danas jasno pokazuje ono što smo ranije govorili. Dok ne ode Vukota Govedarica, nema mira unutar SDS-a”, naglasio je Tubak.

Međutim, Govedarica dešavanja na današnjoj skupštini ne smatra eskalacijom krize unutar stranke, jasno stavljajući do znanja da ne namjerava da se povuče sa čela stranke.

“Nije ovo produbljivanje krize. Ovo je samo pokušaj da se prevladaju određene strukture u SDS-u koje imaju potpuno drugačije razmišljanje u odnosu na mene”, dodaje Govedarica.

Iako Govedarica tvrdi da ima podršku Glavnog odbora, utisak je da je sve manje članova stranke koji mu je javno i nedvosmisleno pružaju. Među njima i je Miladin Stanić.

“Јa sam za to da svi ljudi, i oni koji nisu u SDS-u, mogu da prisustvuju. Idemo u unutarstranačke izbore jer je to jedino pravo rješenje za SDS, koji je u krizi, podijeljenih stavova i mišljenja”, ističe Stanić.

Unutarstranačke izbore najavio je i Govedarica, rekavši da ih je raspisao Glavni odbor i da slijede pripreme za njihovo održavanje. Istovremeno, mnogi mu poručuju da se sada krije iza unutarstranačkih izbora, iako je, prije opštih izbora poručio da neće biti predsjednik, bilo da pobijedi ili izgubi.

RTRS