Poslanik Srpske liste Slavko Simić izjavio je danas da je srpski narod, poslije odluke Prištine da formira takozvanu vojsku Kosova, potpuno razočaran u međunarodnu zajednicu koja je dozvolila da se na najgrublji način krše principi međunardnog prava i Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

“Potpuno smo razočarani jer su dozvolili da se krši takozvani ustav Kosova koji svojim najvišim pravnim aktima jasno definiše postojanje ovlašćenja i mandat postojećih bezbjednosnih snaga”, naveo je Simić.

Simić je rekao za RTS da srpski narod na sjeveru pokrajine već danima zabrinuto prati destruktivnu politiku koju Priština sprovodi i dobro razumije poruke i odluke koje donosi i koje su uperene protiv srpskog življa i države Srbije.

Sa druge strane, dodao je on, srpski narod na sjeveru Kosova je i ohrabren od državnog rukovodstva Srbije.

“Dobili smo veliko ohrabrenje od našeg predsjednika Aleksandra Vučića i naše cijele Vlade koji su pokazali apsolutnu odgovornost prema srpskom narodu i prema poziciji koju Srbija ima na globalnom nivou i jasno smo juče razumjeli poruku koju nam je predsjednik poslao”, naveo je Simić.

On je podsjetio na poruku Vučića da Srbija ima mehanizme da zaštiti Srbe na Kosmetu, ako budu napadnuti.

“To je snažna poruka koju smo mi ovde dobro razumjeli, tako da se na sjeveru Kosova i svuda gdje Srbi žive nakon predsjednikovog obraćanja osjeća atmosfera sigurnosti i bezbjednosti”, rekao je Simić.

SRNA/RTRS