U Republici Srpskoj je za 11 mjeseci ove godine iz saobraćaja isključeno 17.890 vozača, od kojih 13.892 onih koji su vozili pod uticajem alkohola, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare povodom početka preventivne kampanje “Niti jedna čaša prije vožnje!”, koja će trajati do 31. januara.

Ovu kampanju, čiji su ciljevi smanjenje broja onih koji voze pod uticajem alkohola i povećanje bezbjednosti saobraćaja, realizuju Ministarstvo saobraćaja i veza Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske, te Republička Agencija za bezbjednost saobraćaja.

Organizatori su i Auto-moto savez Srpske, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, Inspektoprat Republike Srpske, jedinice lokalne uprave i kompanija “Molson kors” kao strateški partner.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske Milija Radović rekao je danas novinarima u Banjaluci da kampanja ima za cilj skrenuti pažnju javnosti na činjenicu da predstojeći novogodišnji, božićni i drugi praznici donose povećano konzumiranje alkohola, zbog čega je važno uticati na svijest vozača da pod uticajem alkohola ne sjedaju za volan.

“Količina od 0,5 promila alkohola u krvi ili dvije čašice žestokog pića povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode za dva puta”, naveo je Radović.

Radović je istakao da će poruka o opasnostima vožnje pod dejstvom alkohola biti prenesena u svim lokalnim zajednicama u Srpskoj putem specijalizovanog kombi vozila za oglašavanje, bilborda, letaka, spotova i džinglova.

“Na ovaj način želimo prenijeti poruku da vožnja i alkohol ne idu zajedno i apel svima – `Proslavimo odgovorno, niti jedna čaša prije vožnje!`”, rekao je Radović.

Glavni inspektor Policije u jedinici za bezbjednost saobraćaja Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Goran Šmitran podsjetio je da je od 15. decembra 2017. godine do kraja januara ove godine evidentirano 23 poginulih, 81 teško povrijeđeno lice i 389 sa lakšim povredama.

“Za 11 mjeseci ove godine smrtno je stradalo 112 lica u 104 nezgode i povrijeđeno 586 lica u 496 saobraćajnih nezgoda. To je jedna brojka koja u svakom slučaju zahtijeva adekvatan odgovor kako preventivno, tako i represivno”, rekao je Šmitran.

On je rekao da su pripadnici MUP-a Republike Srpske za 11 mjeseci ove godine iz saobraćaja isključili 17.890 vozača, od kojih 13.892 onih koji su upravljali vozilom pod uticajem alkohola.

Šmitran je precizirao da su 9,55 odsto od svih nezgoda prouzrokovala lica koja su vozila pod uticajem alkohola.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić apelovao je na vozače da, ukoliko budu konzumirali alkohol tokom praznika, koriste alternativni prevoz, jer je alkohol jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa najtežim posljedicama.

“Vremenski uslovi su loši, zima je, uz to previše alkohola, manje pažnje, smanjenu vidljivost, malu veću brzinu i saobraćajna nezgoda je neminovna”, upozorio je Babić.

Šef gradskog Odsjeka za saobraćaj Slavko Davidović rekao je da je grad Banjaluka do sada aktivno podržavao i da će i dalje podržavati sve kampanje i aktivnosti iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

“Mnogobrojne isnstitucije koje su se danas ovdje okupile pokazuju naše čvrsto opredjeljenje da se uhvatimo u koštac sa problemom koji se zove bezbjednost, odnosno nebezbjednost saobraćaja”, rekao je Davidović.

Direktor kompanije “Molson kors” za BiH Mladen Mamić kaže da i ove godine podržavaju kampanju koja je usmjerena na podizanje svijesti vozača kako bi što manje njih vozilo pod dejstvom alkohola.

On je rekao da je “Milson kors” kompanija iz pivarskog sektora i da je njihova dužnost da apeluju na vozače da ne konzumiraju alkohol prije nego što sjednu za volan.

SRNA/RTRS