Intenzivne snježne padavine i vjetar, napravili su velike probleme na elektromreži u nekoliko opština i gradova Srpske. Bez struje je juče bilo oko 8.000 domaćinstava u Potkozarju, Semberiji i Hercegovini. Situacija se danas stabilizuje u svim područjima osim Nevesinja, gdje je bez struje još uvijek oko 200 domaćinstava. Danas su svi putevi u Srpskoj prohodni.

Iako se situacija stabilizovala i na području Hercegovine, problemi nisu riješeni. Bez električne energije je još uvijek 200 domaćinstava na području Nevesinja, zbog kvara na dalekovodu Luka.

“Radnici rade na popravci dalekovoda, još nisu našli mjesto kvara, tako da je neizvjesno da li će noćas da bude popravljen”, kaže Boris Bulajić iz Elektro-Hercegovine.

50 domaćinstava na području Bijeljine, danas je još uvijek bez električne energije.

“Trenutno imamo kvar na dalekovodu Begov put zbog čega je van sistema snadbijevanja električnom energijom oko 50-ak kupaca. Ekipe su na terenu i očekujem da će u popodnevnim časovima i taj kvar biti otklonjen”, navodi Slobodan Đalamić, portparol Elektrodistribucije Bijeljina.

Zbog snježnog nevremena pojedina domaćinstva na području Prijedora bila su dva dana bez struje. Kvarovi su otklonjeni, ali ne bez posljedica po domaćinstva. Na području Prijedora u toku dana sanirani su kvarovi, a snabdijevanje električnom energijom omogućeno za sve potrošače. Međutim, nisu svi problemi riješeni.

“Elektrodistributivna mreža elektrodistribucije Prijedor je sanirana u ova dva dana, preostalo je još nekih manjih kvarova na niskom naponu. Srednjenaponska mreža je sva u pogonskom stanju”, ističe Draško Ljubičić, tehnički rukovodilac Elektrodistribucije Prijedor.

Stanje se danas stabilizuje i na putevima Srpske. Neprohodnih putnih pravaca nema, iako su kolovozi mokri i klizavi. Ugaženog snijega i poledice ima u planinskim predjelima, preko prevoja i na prilazima tunelima.

“Otežano i usporeno saobraća se na putnim pravcima Srajevo-Sokolac-Rogatica, Trnovo-Foča-Gacko, Vlasenica-Han Pijesak, Mrkonjić Grad- Mliništa, Banjaluka-Kneževo, Turbe-Banjaluka-Čađavica, Kotor Varoš-Teslić i Šipovo-Novo Selo”, rekla je Јovana Lolić iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Oprez na putu i obavezna zimska oprema, poruka je Auto-moto saveza Republike Srpske.

Podsjećamo, u teškoj saobraćajnoj nesreći, koja se juče dogodila kod Nevesinja, gdje je smrtno stradalo dvoje lica, a muškarac koji je smješten u mostarsku bolnici još uvijek se nalazi u životnoj opasnosti.

RTRS