Tačan broj stradalih i povređenih još se utvrđuje

Makedonski autobus, koji se kretao iz pravca Skoplja ka Beogradu, sleteo je noćas s kolovoza kod Brestovca, na ulazu u Leskovac. Na licu mesta zatečeno je troje mrtvih putnika, ali tačan broj stradalih znaće se tek kada bude vozilo, koje se prevrnulo na bok, bude podignuto. Zbog velikog broja povređenih, u pomoć leskovačkim kolegama priskočila je niška Hitna pomoć koja je na mesto tragedije uputila pet svojih ekipa.

Povređeno je 30 osoba, od kojih je 24 smešteno u Urgentni centar, a petoro na odeljenje.

Kako Telegraf saznaje, u Urgentni centar u Nišu je oko 03.30 stiglo četvoro makedonskih državljana sa povredama i znacima izrazite hipotermije.

Nesreća kod Leskovca FOTO: D.K.

– Dve žene S.T. i I.J. zadobile su teže povrede: prva ima prelom preponskih kostiju, a druga težu multiplu povredu kičme sa ozbiljnom ozledom grudnog koša. Teže je povređen i muškarac R.D,kome je takođe ozleđen grudni koš. Lakše povrede ima T.T. kome je nagnječeno telo. Njima je  urađena dijagnostika i zbrinuti u reanimaciji Urgentnog centra, a nakon toga raspoređeni i upućeni u kliniku za anesteziju KC Niš – rekao je za Telegraf.rs šef dežurne ekipe prim. dr Hadži-Bojan Marjanović.

Poginulo najmanje troje ljudi FOTO: D.K.

Mirsad Malagić, rukovodilac dežurne smene Hitne pomoći kaže da su obaveštenje o nesreći primili u 1.40 sati.

– S obzirom na to da smo dobili informaciju da ima dosta povređenih, a nakon kontakta sa kolegama iz Leskovca, odmah smo na mesto nesreće uputili dve ekipe. Obavestili smo saobraćajnu policiju, vatrogasce i Urgentni centar, kako bi bi se spremili za prihvat unesrećenihMeđutim, kako su stizale vesti da je potrebna dodatna pomoć, poslali smo još tri naša vozila – objašnjava Malagić.

Makedonski autobus prevrnuo se na bok FOTO: D.K.

Doktorka Jelena Milenković sa svojom ekipom prva je stigla na mesto tragedije.

– Situacija je zaista bila dramatična, autobus je bio okrenut na bok, leskovačke kolege su obavljale trijažu pacijenata, a ja sam sa vatrogascima ušla u autobus. U vozilu je bilo četvoro zarobljenih putnika, a troje je bilo bez znakova života…. Vatrogasci su oslobodili povređene putnike koji su bili priklješteni u autobusu. Njih i dve žene koje su izvučene ispod autobusa, s obzirom da su bili najteže povređeni prevezli smo do Kliničkog centra u Nišu. Prvi pacijent kojeg smo zbrinuli pokazuje kliničku sliku preloma baze lobanje – kazala je Milenković.

Sa svojim ljudima na mesto tragedije izašao je i direktor niške Hitne pomoći dr Slavoljub Živadinović.

Dr Slavoljub Živadinović FOTO: D.K.

– I ovog puta niška Hitna pomoć je pokazala da je dorasla svakom izazovu. U zaista rekordnom roku, uzimajući u obzir i vrlo nepovoljne vremenske prilike, pacijenti su zbrinuti i doveženi do Kliničkog centra. Večeras smo prvi put i upotrebili novo vozilo „mercedes“ , sa najsavremenijom opremom kako bismo zbrinuli najteže povređenog pacijenta. Vozilo ima vuču na sva četiri točka, i bez problema smo se probili do mesta nesreće – saopštio je Živadinović.

Uzroci nesreće se utvrđuju, ali postoji sumnja da se vozač makedonskog autobusa koji je prema nezvaničnim informacijama saobraćao na relaciji Štip – Beč, uspavao.

Nišlije koje su pomagale povređenima FOTO: D.K.

(D.K.)