Slučaj “pomahnitalog hamera” je zapalio javnost, ali još nije sa sigurnošću jasno ko je vozač koji je u subotu divljao beogradskim ulicama.

U pritvoru je zadržan Alexander Šotra, koji je danas u pratnji advokata došao u policijsku stanicu Stari grad, a Tužilaštvo je naložilo policiji da u narednih 48 sati skupi dokaze koji bi pokazali da li je Alexander zaista fantom koji je sjedio za volanom borbenog džipa.

Ali, krenimo redom. Policija je u subotu oko 14 sati dobila prijavu da je vozač “u tridesetim godinama”, upravljajući “hamerom” sa britanskim tablicama, izazvao niz incidenata u kojima je bilo i povrijeđenih. Od tog trenutka kroz ovaj slučaj prožima se niz nejasnoća.

Žrtve manijakalne vožnje najprije su bili vozači drugih automobila koji su se u loše vrijeme zatekli u Terazijskom tunelu, jer je na tom mjestu “hamer” zakačio nekoliko vozila pored kojih je prošao, a zatim i ona koja su bila parkirana pokraj ulica kojima je jurcao.

Već u prvim satima poslije nesreće na mjestu incidenta izjavu je dao Borislav Ignjatović, koji je u jednom od udesa povrijeđen i sada nosi takozvanu “kragnu”. Ignjatović je kazao reporterima da je stajao na semaforu kada je u retrovizoru vidio “hamer” koji je “namjerno dodao gas i udario ga”.

Ipak, o identitetu vozača nije mogao da govori sa sigurnošću.

– Prišao sam blizu momku i vidio da je riječ o mlađem muškarcu koji je ćelav, ali i svježe obrijan. Nosio je tamne naočare – rekao je Ignjatović.

Poslije divljanja u Terazijskom tunelu, fantom iz “hamera” je produžio do Palmotićeve ulice, gdje je izletio na trotoar i zakucao se u trafiku, u kojoj je lakše povrijeđena radnica. Ni ona međutim, nije mogla da identifikuje vozača, budući da je pobjegao prije no što je ona u šoku uspjela da izađe iz kioska.

Poslije napada na trafiku, vozač “hamera” je na kratko nastavio da vozi. Oštetio je jedan semafor i na kraju se zakucao u zid kuće na uglu Palmotićeve i Svetogorske ulice.

Potom je izašao iz borbenog džipa i pobjegao.

Tu se priča tek komplikuje

Nedugo poslije incidenta procurila je informacija da je raspisana potraga za “Alexanderom Oliverom Šotrom”, koji se navodio kao vlasnik pomahnitalog “hamera” sa britanskim tablicama. “Alexander Oliver Šotra” je opisivan kao stendap komičar britansko-srpskog porijekla, koji živi u blizini mjesta gdje se incident dogodio.

Ipak, ubrzo se ispostavilo da se ne radi o jednoj osobi, već o dvojici braće – jedan se zove Alexander Šotra, a drugi Oliver Šotra, stendap komičar – koji izuzetno liče, što je moglo da zbuni očevice.

U međuvremenu, komičar Oliver Šotra se oglasio video snimkom na Instagramu, u kojem pokazuje da je daleko van Srbije, u Berlinu, da ide na Tajland i da nikako nije mogao da bude u Beogradu u trenutku odvijanja drame sa pomahnitalim “hamerom”.

– Ne vozim ‘hamer’ i ne živim u Beogradu. Juče sam bio na 1.300 kilometara daleko od Srbije. U Berlinu sam, a odavde idem na Tajland – napisao je Oliver Šotra i na Fejsbuku i Instagramu objavio video-snimak sa željezničke stanice u Berlinu, gdje se jasno mogu vidjeti datum i vrijeme.

Ipak, Oliver Šotra slučajno ili namjerno nije ponudio odgovor na ključna pitanja: čiji je pomahnitali “hamer”? Ako on ne vozi “hamer”, da li možda zna osobu koja vozi? I da li bi ta osoba mogla da bude njegov brat Alexander?

Novi obrt: Oglasio se tata Šotra

Trodnevnu sagu dodatno je začinio otac dvojice braće – Rajko Šotra, biznismen i brat reditelja Zdravka Šotre. On tvrdi da je “hamer”, zapravo, ukraden i da nijedan od njegovih sinova nije bio za volanom.

– Moja djeca nisu kriva. Čuo sam da policija namjerava da uhapsi mog sina Alexandera, kome je taj auto otet i ukraden pred njim, ispred moje kuće u centru Beograda – tvrdi Rajko Šotra.

Šotra je juče naveo da se sa Alexanderom čuo poslije incidenta. Ipak, upitan da kaže gdje se krije njegov sin rekao je da ne zna, ali da zna je Aleksandar “jako zabrinut”.

Rajko Šotra je iznio još jednu tvrdnju koja je čitavu priču dodatno zakomplikovala: da se sporni “hamer” zapravo vodi na njegovu suprugu, koja ima diplomatski imunitet, a ne na Alexandera, kako se najprije tvrdilo.

Mnogo Šotri, a vozač još nepoznat

I zaista, Alexander Šotra došao je danas u policijsku stanicu Stari grad, gdje je zadržan. Tužlaštvo je policiji dalo nalog da mu odredi zadržavanje do 48 sati i da u tom roku prikupi dokaze – video snimke incidenata, izjave očevidaca, svjedoka, izvještaj o povredama i nastaloj šteti – koji bi otklonio sve sumnje u to čiji je pomahnitali “hamer” i da li je za volanom borbenog džipa zaista sjedio Alexander Šotra, ili neko drugi.

(Blic)