Republika Srpska nije spremna za NATO integracije, ali jeste posvećena nastavku evropskog puta BiH. Ovu poruku zamjeniku američkog državnog sekretara Džonu Salivenu lično je, pred druga dva člana Predsjedništva, prenio predsjedavajući Milorad Dodik. Američki zvaničnik i pored toga poručuje da je budućnost BiH u NATO i Evropskoj uniji. Pri tom se pozvao na Zakon o odbrani BiH i Strategiju za spoljne poslove, koju su Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović u prošlom sazivu Predsjedništva BiH usvojili ove godine.

I pored sankcija, Milorad Dodik je uvažen i prihvaćen kao legitiman partner SAD u BiH, a rukovanje i jednočasovni sastanak sa visoko američkim zvaničnikom to potvrđuje. Dodik je u prisustvu druga dva člana Predsjedništva, američkom diplomati jasno dao do znanja da postoji saglsnost o evropskom putu ali ne i o NATO.

– Bio sam u prilici da kažem da nema konsenzusa o NATO, da Republika Srpska nije spremna da ide dalje po tom pitanju, imajući u vidu Rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti – rekao je Dodik.

Rukovanje i sastanak Dodika i Salivena za novinare bio je signal da su SAD promjenile svoju politiku prema lideru SNSD-a. Džon Saliven je to negirao i objasnio da SAD poštuju institucije BiH zbog čega se sastao i razgovarao sa članovima Predsjedništva. BiH vidi u vojnom savezu sa NATO, baš kao da je o tome postignuta potpuna saglsanost sva tri naroda u BiH, a nije.

– SAD podržavaju odluku vlasti BiH da idu dalje ka NATO. Moj i naš interes je NATO i postoje odluke i zakoni, strategije koji o tome govore – rekao je on.

Osim poznatih razlika o pitanju NATO, Dodik i bošnjački član Predsjednitva Šefik Džaferović ukrstili su pred gostom iz SAD stavove i o proteklom ratu. Dok je Džaferović govorio o genocidu nad Bošnjacima, Dodik je upozoravao da su ostali neprosesuirani zločini nad Srbima.

Dodik se nije saglasio ni sa navodima Željka Komšića o navodnom pojačanom ruskom uticaju, već je naglasio da je formiranjem tzv. kosovske vojske narušen Aneks 1 Dejtonskog sporazuma o regionalnoj stabilnosti.

RTRS