Nisam spaljivao naredbe za  prisluškivanje  funkcionera iz Republike Srpske i svi znaju da se to radi elektronski – poručio je to odlazeći ministar bezbjednosti BiH  Dragan Mektić.

U telefonskom razgovoru, Mektić za ATV poručuje da nema nikakve kompromitujuće dokumentacije i da su za prisluškivanje zaduženi Sud i Tužilaštvo BiH. On je okrivio Stasu Kosarca za informacije koje su se pojavile u medijima, a koji se pozivaju na izvore iz Ministarstva bezbjednosti koji tvrde da  je Mektić od Obavještajno bezbjednosne agencije BiH tražio tajno prisluškivanje najviših funkcionera iz Republike.

“Kaže – Mektić spaljuje. Pa to se radilo ’47. se spaljivalo, sad je sve u elektronskoj verziji, bolan. Čuj, gdje spaljujem ja – iznosim negdje ovdje pred zgradu pa spaljujem. To je Staša Košarac i njegov Princip”, poručio je Dragan Mektić.

Stašu Košarca Mektićeve prozivke nisu iznenadile, naročito što je, kako kaže, odlazeći ministar bezbjednosti i poznat po aferama. Poznato je, tvrdi  Košarac, i da je Mektić godinama radio protiv interesa Republike Srpske, ali i da je, kako kaže, ponizno oslonjen na institucije BiH i ambasade u Sarajevu.

“Ja nemam nikakav privatni portal, ne bavim se time, ali očigledno je i to dio određene kampanje Dragana Mektića koja nije prestala i  svjedoci jesmo činjenice da je pokušao mene lično i privatno da diskredituje i neke moje stranačke kolege. Mislim da je tu potpuno jasno da je Dragan Mektić eksponent politike zapadnih zemalja u BiH, da je jedan od vjernih saradnika Američkog ambasadora u BiH i da je bio čovjek koji je, rekao bih, neartikulisano proizvodio razlilite vrste nepostojećih afera”, rekao je Staša Košarac, član Predsjedništva SNSD-a.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i prije ulaska u Predsjedništvo BiH, rekao je da će OBA BiH praktično biti ugašena, a  da će se poslovi u obavještajnog sektora vratiti entitetima. Priča o prisluškivanju aktuelna je  bila i  prije dva  dana, kada je Mektić izjavio da je Dodik na  sastanku sa  zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom rekao da je za ulazak u NATO. Predsjedavajući BH Predsjendistva  poručio je da su prislusni uređaji u tom slučaju  očito zakazali.

“Ne znam da li Mektić  i sada daje izjave prema instrukcijama obavještajne službe, kako to radi godinama, a kojoj su prislušni uređaji očigledno zakazali. Nisam vidio Mektića na sastanku koji sam imao sa Palmerom”, rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Prema ranijim navodima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, očekuje se  da će pitanje rada Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH biti na dnevnom redu Predsjedništva.  Nije isključena ni mogućnost da Republika Srpska  izađe iz  sporazuma o osnivanju te OBA-e BiH i formira nacionalnu agenciju.

ATV