lako ovih dana zbog snježnih padavlna, prijedorski električari imaju puno posla na terenu, izdvojili su svoje vrijeme da učestvuju u akciji dobrovoljnog davanja krvi na transfuziologiji u Prijedoru, u kojoj su prošle sedmice učestvovali radnici RJ “Elektrodistribucije” Prijedor, ali i ostalih radnih jedinica.

Odazvalo se oko 30 radnika na čelu sa rukovodiocem RJ Prijedor, Daliborom Pavićem. Uvjereni smo da ćemo, kroz ovaj primjer humanosti i solidarnosti, animirati i druge organizacije, privredne subjekte i preduzetnike da postanu dio humane porodice crvenokrstaša i dobrovoljnih davalaca krvi -poručio je Pavić.

Ovo je prva akcija koja je organizovana na transfuziologiji u Prijedoru, s obzirom da se inače organizuju u RJ Elektrodistribucije Banjaluka na nivou Elektrokrajine, koja će od sada postati praksa.

Osim što želimo da pokažemo solidarnost i saosjećanje sa onima kojima je pomoć najpotrebnija, kao kompanija imamo odgovornost prema zajednici u kojoj poslujemo. Doprinijeli smo promociji kulture dobrovoljnog davanja krvi i nadam se motivisali druge kompanije i pojedince u Prijedoru da se priključe ovoj akciji – kazao je povjerenik Sindikalne organizacije RJ “Elektrodistribucija” Prijedor, Vanja Ševa.

Podsjećamo, prema zvaničnim statistikama, svakom četvrtom čovjeku je neophodna transfuzija krvi u toku života. Krv može dati svaka zdrava osoba, starosti od 18 do 65 godina, nakon obavljenog laboratorijskog i ljekarskog pregleda. Žene mogu davati krv tri puta, a muškarci četiri puta godišnje. Davanje krvi nije bolno i ne stvara naviku, traje pet do sedam minuta. Ne postoji nikakav rizik za dobijanje bolesti, jer je cijelokupan pribor za uzimanje krvi sterilan i za jednokratnu upotrebu.

M.Šodić/Kozarski