Centralna izborna komisija (CIK) BiH na današnjoj sjednici usvojila je odluku o načinu popune Doma naroda Federacije BiH, a to je da će se koristiti popis iz 2013. i princip 1/1/1 koji znači da će u ovom Domu biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ukoliko su izabrani.

Za ovaj prijedlog glasalo je pet članova CIK, dok je dvoje bilo protiv – Suad Arnautović i Ahmet Šantić. Međutim, za njihov prijedlog korištenje popisa stanovništva iz 1991. godine po principu 1/1/1/, troje je bilo “za”, a četvero protiv.

Podsjećamo da su SDP, SDA, DF i Naša stranka ranije poručile kako je za njih ovakav način popune Doma naroda FBiH neprihvatljiv i da će se u slučaju ovakve odluke CIK-a obratiti Ustavnom sudu BiH.

Predsjednik CIK BiH Branko Petrić izjavio je da su stvoreni uslovi za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH i da je CIK donio odluku iako ostaju sporenja da li je to trebao učiniti CIK ili zakonodavac.

– Nismo uspjeli da uključimo državljanstva FBiH koji su stanovnici Brčko distrikta. To ostaje zakonodavcu i ustavotvorcu da riješe – rekao je Petrić, prenosi Klix.

Odluka će stupiti na snagu za dan ili dva, odnosno nakon objave u Službenom listu BiH.

Petrić je rekao da ovlašteni apelanti mogu podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti danas nakon usvojene odluke. On nije isključio ni da Ustavni sud BiH stavi ovu odluku van snage, odnosno da traži primjenu popisa iz 1991. godine.

Predsjednik CIK-a rekao je da je suštinska razlika s prijedlogom Suada Arnautovića u samom principu, odnosno primjeni popisa iz 2013. godine.