Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić bio je najzadovoljniji sastankom predstavnika Savjeta ministara sa zamjenikom američkog državnog sekretara Džonom Salivenom u Sarajevu, saznaje Srna iz diplomatskih izvora.

– Na jučerašnjem sastanku sa američkim diplomatom ministar Mektić je sa oduševljenjem zahvalio ukupnoj podršci koju Amerika pruža njemu i BiH u bezbjednosnom sektoru. Mektić je dugo raportirao zamjeniku državnog sekretara SAD o bezbjednosnoj situaciji u BiH i tom prilikom naglasio da je BiH posljednjih godina napravila vidan napredak po pitanju bezbjednosti te da je u Izvještaju o napretku pomjerila svoj status – istakao je izvor Srne.

Prema njegovim riječima, Mektić je posebno naglasio da je borba protiv korupcije veliki problem i zamolio Ameriku da pomogne BiH u tom smislu.

Diplomatski izvor Srne naveo je da se, u opširnom obraćanju Salivenu, Mektić založio za reformu pravosudnih institucija u koje su se, kako je rekao, uvukli nepotizam i korupcija.

Mektić je na sastanku govorio i o NATO integracijama, ističući da hrvatski i bošnjački narod u BiH ima pozitivan odnos prema ovom pitanju i da se zalažu za što skorije priključenje BiH ovom vojnom savezu, dok je, istakao je diplomatski izvor Srne, razočaravajući konstatovao da predstavnici srpskog naroda drugačije razmišljaju i protive se ulasku BiH u NATO, te da nemaju jedinstven stav.

– Tačnije rečeno, Mektić je rekao da su pojedinci iz srpskog naroda koji se sad snažno suprostavljaju NATO integracijama, 2009. godine donijeli niz odluka koje predstavljaju pristupni put ka NATO, te da ovo pitanje treba da riješe međusobnim dijalogom. Mektić je naglasio da on nema ništa protiv NATO integracija – prenosi diplomatski izvor Srne.

Na sastanku sa američkom delegacijom, u ime Savjeta ministara, osim Mektića, bili su i predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

SRNA/RTRS