Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić mora da ima na umu kakav se proces dešava u Crnoj Gori i kakvi su se crni oblaci nadvili nad srpskim narodom u toj zemlji

Piše: dr Aleksandar Raković

Što se mene tiče, maske su odavno pale. Ipak, što se tiče onih Crnogoraca koji govore srpskim jezikom – i lebde između Srba i onih Crnogoraca koji govore takozvanim „crnogorskim jezikom“ – trebalo bi da imaju na umu i današnje riječi predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. I trebalo bi da se na popisu 2021. izjasne kao Srbi, jer će samo tako zaštiti svoj identitet.

Đukanović je, pored ostalih neistina koje je danas poručio u čestitki Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, rekao da su u režimskoj Crnoj Gori „napravili značajan korak, nadovezujući se tako na hiljadugodišnju državotvornu tradiciju koju baštinimo, utirući vidljiv put izgradnji crnogorskog domovinskog identiteta“.

Riječ je praktično o parafrazi preuzetoj iz izvorišne osnove Ustava Republike Hrvatske koja glasi „izražavajući tisućljetnu nacionalnu samobitnost i državnu opstojnost hrvatskoga naroda, potvrđenu slijedom ukupnoga povijesnoga zbivanja u različitim državnim oblicima te održanjem i razvitkom državotvorne misli o povijesnom pravu hrvatskoga naroda na punu državnu suverenost“.

U oba rečenična konstrukta karakteristično je izražavanje kroz glagolski prilog sadašnji („nadovezujući“, „utirući“, „izražavajući“) što sugeriše izričitu inspiraciju hrvatskim uzorom posebno kada se uzme u obzir istovjetnost dvije poruke.

Pritom, dok u ovom slučaju Đukanović govori o „crnogorskom domovinskom identitetu“ i potrebi njegovanja kroz tamošnju prosvjetu, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske govori o njegovanju „hrvatskog domovinskog identiteta“ kroz tamošnju prosvetu (Narodne novine: Službeni list Republike Hrvatske, 104/2014).

Stanislav Vinaver je 1924. pisao da u hrvatskim komunistima čuči frankovluk. U vrijeme Maspoka taj komunistički frankovluk nije više čučao već je ustao. S tim u vezi je i Milo Đukanović koji je kovertovao, zaokružio proces enantiodromije i više mu nema povratka nazad.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić mora da ima na umu kakav se proces dešava u Crnoj Gori i kakvi su se crni oblaci nadvili nad srpskim narodom u toj zemlji.

Izvor: in4s.net