Narodna skupština izabrala je novu Vladu Republike Srpske.

Srpska je dobila 16. saziv Vlade koji će, u naredne četiri godine, voditi Radovan Višković. Zajedno sa 16 ministara, Višković je svečano, pred poslanicima položio zakletvu.

Za izbor Viškovića glasala su 54 poslanika, protiv je bilo njih devet, dok su četiri bila suzdržana. Za izbor ministara glasalo je 54 poslanika, 13 je bilo protiv, a dva poslanika su bila suzdržana.

Vlada je izabrana na posebnoj sjednici. Višković je rekao da će nova Vlada biti vlada kontinuiteta.

Izboru su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Nova Vlada Republike Srpske (Foto:nsrs)

Nova Vlada Republike Srpske (Foto:nsrs)

Za ministra finansija izabrana je Zora Vidović /SNSD/, za ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić /SNSD/, za ministra ministra pravde Anton Kasipović /SNSD/, a za ministra unutrašnjih poslova Dragan Lukač /SNSD/.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske u narednom četvorogodišnjem periodu biće Alen Šeranić /SNSD/, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević /SNSD/, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić /SNSD/, a ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić /SNSD/.

Za ministra energetike i rudarstva izabran je Petar Đokić /SP/, za ministra uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić /DNS/, a za ministra saobraćaja i veza Neđo Trninić /DNS/.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite biće Duško Milunović /SP/, ministar porodice, omladine i sporta Sonja Davidović /SP/, a ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević /NDP/.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine za ministra prosvjete i kulture izabrana je Natalija Trivić /Ujedinjena Srpska/, a za ministra trgovine i turizma Dragica Kovač /DEMOS/.

RTRS