Srpski predstavnici neće prisustvovati sjednici Komisije za NATO integracije, najavljenoj za 20. decembra, saznaje naša televizija.

 

 

Njen zadatak jeste da ažurira tzv. godišnji program o statusu Bosne i Hercegovine u okviru Akcionog plana za članstvo u NATO i dostavi ga Savjetu ministara. To bi bilo u suprotnosti sa zvaničnim stavom Republike Srpske o vojnoj neutralnosti koji su na posljednjem sastanku kod predsjednika Srpske ponovo naglašeni, a srpski članovi Komisije pozvani da ne učestvuju u njenom radu.

Zbog bojkota srpskih članova u Komisiji za NATO integracije, plan odlazećeg Savjeta ministara da “prečicom” Briselu stave do znanja da u BiH postoji volja za NATO mogao bi da doživi neuspjeh.

Nezvanično saznajemo da je Snježana Tuševljak podnijela pisanu ostavku na članstvo u Komisiji dok je pukovnik OS BiH Јanko Petrušić imenovan bez njegovog znanja. Na sjednici se neće pojaviti ni Momir Brajić jer se, kako nam je rekao, nalazi van BiH, kao ni član Komisije imenovan u ime OBA BiH.

– Što se tiče mene ja ću ispoštovati stav Republike Srpske. Tu nikad nije bilo dileme, nisam podnio ostavku ali neću biti na toj sjednici jer imam drugih obaveza, a i da sam na sjednici ne bih prihvatio da se priča o tom MAP-u, rekao je Milomir Hršum, član Komisije za NATO integracije.

Iako je zbog izbora za zamjenika gradonačelnika Doboja dao ostavku na mjesto zamjenika ministra odbrane, Boris Јerinić formalno je i dalje član Komisije. Neće doći na sjednicu i očekuje od ostalih kolega da slijede zvaničan stav Srpske i slijede razmišljanje svog naroda o NATO-u.

– Mislim da postoji dovoljno mudrosti i da će srpski predstavnici u Komisiji poštovati instrukcije predsjednika Republike Srpske i da će se u skladu s tim ponašati. Svako drugo djelovanje je protiv interesa srpskog naroda i zaključaka NSRS, istakao je Јerinić.

Nakon osam godina mirovanja, NATO ministri su početkom decembra aktivirali Akcioni plan o članstvu BiH. Јuče nas je visoki američki zvaničnik ubjeđivao da NATO integracije nemaju alternativu. Ipak, Republika Srpska istrajava na vojnoj neutralanosti i prati Srbiju kada je riječ o NATO.

– Tražimo prosto od srpskih predstavnika koji su zastupljeni u toj Komisiji da se ne bave tim pitanjem, naravno u skladu s onim što je opredjeljene NSRS, jer oni dolaze iz Republike Srpske i dužni su da se ponašaju u skladu sa stavovima Srpske, zaključila je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Sjednica Komisije za NATO zakazana je za četvrtak i s obzirom na raspoloženje srpskih članovi, neće biti održana. Time je bar na određeno vrijeme stavljena tačka na NATO integracije i mogućnost da aktuelni Savjet ministara zloupotrijebi tehnički mandat i u nepovoljan položaj dovede novoizabrane predstavnike iz Srpske koji se o pitanju članstva u NATO rukovode Rezolucijom o vojnoj neutralnosti.

RTRS