Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je u emisiji Telering naše televizije da predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Sarajevu zastupa stavove Parlamenta Srpske i da se zalaže za to da Srpska postane vidljivija u svim procesima unutar BiH i prema međunarodnoj zajednici.

– Dodik svoje stavove dijeli sa NSRS i to je skladu sa politikom koju vodi. On uživa široku političku podršku u Republici Srpskoj, što je dobra polazna osnova za predstavljanje Srpske i njenih intresa i stavova koji neće biti na štetu bilo koga drugog – rekao je Čubrilović.

On je istakao da se Dodik zalaže za striktno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, za šta bi trebalo da se zalažu i druga dva člana Predsjedništva kako bi BiH bila funkcionalna.

– Predsjedništvo treba da preuzme veću odgovornost i sprovode nadležnosti koje mu pripadaju – smatra Čubrilović.

Predsjednik Parlamenta Srpske podsjetio je da je Republika Srpska prva u BiH formirala vlast, što je jedna od potvrda njene političke stabilnosti.

– Na posebnoj sjednici biće razmatran budžet i program ekonomskih reformi za narednu godinu. To znači da bi u Novu godinu mogli da uđemo sa usvojenim budžetom – naveo je Čubrilović.

On je naglasio da je Vlada Republike Srpske u prethodnom sazivu, na čelu sa Željkom Cvijanović, radila efikasno i osigurala da Srpska sve svoje obaveze izvrši na vrijeme.

Čubrilović istu efikasnost očekuje i od nove Vlade predvođene Radovanom Viškovićem. Ističe da je iz Viškovićevog ekspozea vidljivo da će fokus Vlade biti na realnom sektoru.

RTRS