Pravoslavni vjernici danas obilježavaju Svetog Nikolaja, kao krsnu slavu koja je u narodu poznata kao Nikoljdan. Praznik Svetog Nikole jedan je od najvećih hramovnih i porodičnih praznika u srpskom narodu. Krsnu slavu proslavila je i porodica Marić u Omarskoj kod Prijedora. Brojna porodica, prijatelji i kumovi, svi za istim stolom.

Svako selo ima svoje običaje, pa tako i Marići u Omarskoj. Obilježavanje Nikoljdana, počinje na starom rodnom ognjištu.

Kako nalažu tradicija i običaji, lomila se česnica, palio tamjan i čitala slava.

“Samo trebamo uvažavati svoje stare, poštovati njihove običaje, okupljati porodicu. Meni je danas srce puno, jer tu su unučad, snajke, sinovi i to mi je veliko zadovoljstvo”, ističe Božo Marić, domaćin slave.

Da “kum nije dugme”, dokazao je i Dario Mamuza, koji je prešao na stotine kilometara da bi danas bio za slavskim stolom.

“Došli smo da se družimo da se okupimo danas, to je naša tradicija, naš običaj koji su nam ostavili naši stariji i koje mi poštujemo”, navodi Mamuza.

Bogata posna trpeza ukrasila je sto, nisu izostale ni poslastice, ali ni slani specijaliteti.

Borislavka Marić, domaćica slave izdvaja sa bogate slavske trpeze riblji paprikaš, riblju sarmu, dimljenu ribu, razne vrste salata i druge specijalitete.

Svetom Nikoli, raduju se i najmlađi članovi porodice Marić. Naglašavaju da se Nikoljdanu najviše raduju zbog prazničnih paketića i dobrote ovog sveca.

U Marićima danas puna kuća, a nikoljdanska poruka našeg domaćina glasi, “porodična sloga i jedinstvo da vladaju uvijek pod njegovim krovom”, i njeguju se svaki dan, i to ne samo na velike pravoslavne praznike, kao što je današnji, nego svakodnevno.

RTRS