Bivši radnici prijedorskog ribnjaka “Saničani” i dalje traže isplatu preostalih plata. Dok rukovodstvo tvrdi da ovo preduzeće pozitivno posluje, slučaj ribnjaka stigao je do Tužilaštva. Osim dugovanja radnicima, gomilaju se dugovi Poreskoj upravi, zbog čega su računi ribnjaka blokirani.

Iza najvećeg ribnjaka u BiH, nekadašnjeg giganta, burna je prošlost, mnogo turbulencija i brojni direktori.

I dok radnici kažu da su oni bez plate, a ribe bez hrane, rukovodstvo tvrdi suprotno.

Aleksandar Tomić, rukovodilac proizvodnje ribnjaka “Saničani” ističe da ovo preduzeće radnicima ne duguje ništa.

I dok rukovodstvo tvrdi da je poslovno stanje stabilno, u Poreskoj upravi Srpske ističu da je zbog dugovanja blokiran račun ribnjaka “Saničani”.

“Oni imaju ukupan dug od od 120.000 KM, imaju odobren reprogram kod ministarstva finansija u iznosu od 145.000 KM i upisane zakonske hipoteke i račun im je cijelu godinu blokiran”, rekao je Milenko Puzigaća, direktor Poreske uprave, Područne jedinice Prijedor.

Međutim, rukovodstvo tvrdi, da postoji rješenje za dospjeli dug na osnovu reprograma.

“Tih 40.000 KM nije veliki iznos, i on će se apsolutno poravnati jer tendencija je poslodavca da ne gomila dugove”, navodi Aleksandar Tomić, rukovodilac proizvodnje ribnjaka “Saničani”.

Iz Inspektorata Srpske saznajemo da su zbog utvrđenih nepravilnosti, a na osnovu žalbi radnika, odgovornima u ribnjaku izrečene kazne.

Kako nam je potvrđeno u prijedorskom Okružnom javnom tužilaštvu na osnovu izvještaja Policijske uprave Prijedor, podnesene su prijave protiv dva lica, zaposlena u ribnjaku “Saničani”, osumnjičena da se nisu pridržavali zakona i drugih propisa o platama i drugim naknadama, kao i da nisu uplaćivali poreze i doprinose.

Ističu, u toku je istraga o ovom predmetu.

RTRS