Najava da dio članstva SDS ponovo prikuplja potpise za održavanje vanredne skupštine ove stranke na kojoj će se tražiti odgovornost za nedavno prekinutu sjednicu, samo je nastavak produbljivanja jaza unutar najače opozicione partije u Srpskoj.

Prema procjeni analitičara, unutarstranački sukobi, koji traju već mjesecima, nanose ogromnu štetu ugledu SDS, ne samo u očima građana, već i njihovih političkih partnera. Kao jedan od primjera navodi se nedavna odluka PDP da predstave svog kandidata za gradonačelnika Banjaluke na lokalnim izborima 2020. godine, što je iznenadilo mnoge u SDS.

Mladen Kajkut, predsjednik Gradskog odbora SDS Banjaluka, kazao je za pojedine medije da su u toj stranci bili “vrlo iznenađeni” ovim potezom PDP, jer prethodno nije bilo zajedničkih razgovora o toj temi.

Političko mrtvilo

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da je SDS već nanio mnogo štete sam sebi, jer su se zabavili unutarstranačkim problemima, umjesto da se okrenu problemima u društvu, zbog čega iz dana u dan sve više gube na snazi i kredibilitetu.

– U SDS se trenutno dešavaju dva procesa paralelno. Jedan je konsolidacija, a drugi dalje urušavanje. Niko ne zna kako će se sve to završiti. Da li će ta konsolidacija značiti da će se urušiti, nestati dio SDS, smanjiti se, pocijepati na nekoliko stranaka, i da li će te grupacije iz SDS prići vladajućima. Jako je puno otvorenih pitanja – ističe Topićeva.

Dodaje da se ne nazire kraj tom procesu u SDS dok s druge strane njihovi politički partneri iz opozicije ne mogu da sjede skrštenih ruku i čekaju šta će biti s njima. Ako bi PDP čekao da se završe unutrašnji procesi u SDS, kako smatra Topićeva, prešao bi u stanje političkog mrtvila.

– Sami bi sebi stavili uteg na nogu jer se ni u javnosti ne bi percipirali kao opoziciona stranka, odnosno partija koja uopšte djeluje, i to bi im nanijelo štetu – pojašnjava Topićeva.

Koalicije

Nemanja Vasić, potpredsjednik SDS, kaže da je svjestan da unutarstranački problemi mogu imati negativan odraz na rezultate ove stranke u budućnosti. Bez obzira na te probleme, Vasić uvjerava da to neće uticati na njihove svakodnevne aktivnosti na političkoj sceni u RS.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Nemanja Vasić

– SDS će u svim opštinama u kojima se održavaju vanredni izbori imati svoje kandidate – istakao je Vasić.

Komentarišući odluku PDP da već sada predstave svog kandidata za gradonačelnika Banjaluke, Vasić je kazao da smatra kako su prerano izašli sa u javnost s tim.

– Predaleko je da se SDS sada bavi time. Naravno da ćemo prije izbora zauzeti neku strategiju. Lično ću se zalagati da ubuduće SDS pred izbore ne pravi nikakve koalicije. Koalicije poslije izbora su normalna stvar, ali nisam da se ide s tim prije izbora – smatra on.

Brzo djelovati

Njegov stranački kolega, Drago Bundalo, koji je, takođe, jedan od potpredsjednika SDS, slaže se sa ocjenama kako su njihovi unutarstranački sukobi nanijeli štetu stranci.

– Još ćemo vidjeti koliku smo si štetu nanijeli. Nakon ovoga, treba biti mudar u politici kako bi se šteta umanjila. Mislim da treba što prije odreagovati i povući određene poteze, da se izvučemo iz problema u koje smo zapali – navodi Bundalo.

Dodaje da je jedino sigurno da SDS neće nestati, ali je pitanje kolika će biti snaga ove stranke nakon svih ovih dešavanja.

Zajednički nastup

Perica Bundalo, šef Kluba poslanika PDP u NS RS, uvjerava da unutarstranački problemi u SDS nisu ograničavajući faktor za njih, te da namjeravaju da i dalje budu partneri.

– Dešavanja u SDS su njihova unutarstranačka stvar. Mi ćemo se truditi i trudimo se da imamo korektne odnose sa SDS po svim pitanjima, kako na republičkom, tako i na lokalnim nivoima – ističe Bundalo.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Perica Bundalo

On je najavio da će najvjerovatnije ove dvije stranke na vanrednim izborima u Doboju, Trebinju i Ribniku, imati zajedničke kandidate.

“Vrijeme je za našeg kandidata”

Perica Bundalo ističe da je logično da PDP napokon ima svog kandidata za gradonačelnika Banjaluke na narednim opštim izborima, a posebno ako se uzme u obzir rezultat koji su ostvarili na oktobarskim izborima u ovom gradu.

– Ima još mnogo vremena do izbora i vidjećemo šta će biti, ali čini se logičnim da PDP konačno ima svog kandidata. Podržavali smo ranije kandidate SDS, NDP i neke druge, a sad je vrijeme da imamo našeg – ističe Bundalo.

Srpskainfo