Propao je pokušaj održavanja sjednice Komisije za NATO integracije, čiji zadatak je bio da ažurira tzv. prvi godišnji nacionalni program o statusu Bosne i Hercegovine u okviru Akcionog plana.

Sjednici nije prisustvovao ni jedan od šest srpskih članova Komisije. No i bez sjednice – radni materijal biće upućen Savjetu ministara u tehničkom mandatu, na dalje razmatranje i odlučivanje.

Plan odlazećeg Savjeta ministara da “prečicom” pogazi Rezoluciju Parlamenta Srpske o vojnoj neutralnosti, izjalovio se! Brzinska imenovanja nedostajućih srpskih kadrova, čak i bez njihovog znanja, vratila im se kao bumerang na prvoj sjednici rekonstruisane Komisije.

Od 20 članova pojavilo se njih 11 i niti jedan Srbin. Imala je Komisija kvorum za rad, ali ne i za odlučivanje. Stoga će predsjedavajući Komisije umjesto finalnog “nacionalnog programa reformi”, ministrima vratiti stotine stranica bajatog radnog materijala sa novoprikupljenim, od različitih bh institucija.

– Pojedine institucije su dale primjedbe na radni materijal ANP za BiH i zajedno sa svim tim primjedbama odnosno dopunama na dokument prvog godišnjeg nacionalnog državnog programa BiH u MAP-u biće dostavljeno Vijeću ministara na dalje razmatranje, rekao je Јosip Brkić predsjedavajući Komisije.

Na prošlosedmičnom sastanku predsjednice Željke Cvijanović sa predstavnicima Srpske u zajedničkim institucijama, potcrtano je kako Rezolucija republičkog parlamenta o vojnoj neutralnosti, ostaje imperativ!

Neposredno prije i poslije toga, srpsko članstvo u Komisiji za NATO integracije prepolovljeno je! I oni koji ostavku nisu napisali, odluku zvanične Banjaluke su ispoštovali. Poštovaće je i dalje.

– Što se tiče mene, ja ću ispoštvati stav Republike Srpske tu nikad nije bilo dileme niti će je biti, istakao je Hršum Milomir, član Komisije.

Na potezu je Savjet ministara i odlazeći srpski ministri, koji su se na poziv na sastanak, predsjednice Srpske, oglušili! Hoće li se oglušiti i na stavove partijskih lidera koji su prije samo godinu, ZA vojnu neutralnost glasali!? Јedno je sigurno, za sada, obiman radni materijal sa primjedbama, bar ako je suditi prema najavljenom dnevnom redu, neće se naći na sutrašnjoj sjednici Savjeta ministara, ma koliko god se “žurilo” predsjedavajućem Denisu Zvizdiću.

– Očekujem da će se on brzo naći na Savjetu ministara i da će Savjet ministara završiti svoj dio posla, a onda se naravno nadam da će to uraditi i sve druge nadležne institucije u BiH imajući u vidu značaj i važnost toga dokumenta za svakog građanina, na svakom pedlju BiH i važnost toga procesa za čitav region, smatra Zvizdić.

Da Zvizdić zaista misli na svakog građanina BiH i na “čitav region” morao bi znati da se pola BiH i dio regiona – NATO integracijama protivi. I ne bi hvalospjevima dočekivao licemjernu prevrtljivost iz Brisela.

Niti bi Zvizdić sa kolegama – ćutolozima, “u žurbi” imenovao članove Komisije i bez njihovog znanja. I ne bi u tehničkom mandatu, dok neustavno presjeda iz ministarske u poslaničku fotelju, svoja “tumačenja” nametao kao opšteprihvaćena. Ovako, uspio je Zvizdić sa istomišljenicima, ponovo, da dodatno podijeli ionako podijeljeno bh društvo!

RTRS