Norveška policija vodi intezivnu istragu protv Zikrije Krkića, optuženog za dvostruko ubistvo u Trnopolju kod Prijedora 28. jula 2014. godine, saznaje Srpskainfo.

Krkić je optužen da je u Trnopolju hicima iz automatske puške ubio Muharema Balića i Almira Redžića u kafiću „San“. Tokom suđenja u Okružnom sudu u Banjaluci on je u prvostepenom postupku oslobođen krivice, ali je Vrhovni sud RS poništio ovu presudu i vratio na novo suđenje.

U međuvremenu, Krkić je otišao u Norvešku, jer posjeduje njihovo državljanstvo.

Tamo je osuđen zbog nasilja u porodici, ali je Tužilaštvo u Norveškoj preuzelo i slučaj dvostrukog ubistva i sudiće mu u toj državi.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS rekli su nam da su istražioci iz Norveške već dva puta bili u Republici Srpskoj i veoma temeljno rade na ovom slučaju.

– Naš MUP im je tehnička podrška. Oni su do sada saslušali na desetine svjedoka ovog ubistva, a osim toga izuzeli su i brojne dokaze koji su prikupili naši inspektori – pojasnio je naš sagovornik iz MUP-a.

On je dodao da je riječ o veoma čvrstim dokazima i da vjeruje da se Krkić ovaj put neće izvući bez osuđujuće presude.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova RS im stoji na raspolaganju za sve što im treba tokom istrage. Očekujemo da njihovi inspektori još nekoliko puta dođu u Srpsku kako bi prikupili sve dokaze koji će im pomoći na suđenju u Norveškoj – istakao je naš sagovornik.

Foto: Avaz.ba/RAS Srbija

U MUP Srpske ranije su rekli da se ova saradnja odvija na osnovu Evropske konvencije o međusobnom pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima, kao i na osnovu drugih međunarodnih konvencija kojima je uređena ova oblast.

Osim slučaja dvostrukog ubistva, protiv Krkića je krajem avgusta ove godine MUP RS podnio i izvještaj Republičkom tužilaštvu za finansiranje terorizma.

U prijavi se navodi da je Krkić slao novac Huseinu Bilalu Bosniću, koji se nalazi na izdržavanju sedmogodišnje kazne zatvora za terorizam, a ovaj je novac, prema prijavi, navodno koristio za vrbovanje.

Krkić je u Norveškoj osuđen na 6 godina zatvora zbog fizičkog zlostavljanja i maltretiranja supruge i petoro djece.

Tokom suđenja, Krkić je priznao da je „blago” kažnjavao djecu kako bi ih prekorio.

– Razumijem da je to u Norveškoj nelegalno, ali ja sam tako odrastao. To je normalno u zemlji iz koje dolazimo – branio se Krkić na sudu.

Krkićeva djeca su posvjedočila da su vidjela kako njihov otac tuče njihovu braću i sestre. Jedan od sinova izjavio je tokom suđenja da je redovno dobijao batine tokom većeg dijela djetinjstva, a Krkićeva kćerka ispričala je da je on bio veoma religiozan i da je od nje zahtijevao da nosi hidžab od svoje osme godine, te da je kažnjavana kada bi izlazila napolje bez hidžaba.

Strah od nasilja

Prilikom izricanja presude u Norveškoj sudija je rekao da je jasno utvrđeno da su supruga Zikrije Krkića i petoro djece živjeli pod režimom koji se kakrakteriše neprekidnom nesigurnošću i strahom od nasilja.

Osim zatvora, Krkić je osuđen da plati skoro dva miliona norveških kruna (oko 400.000 KM) za rehabilitaciju i nadoknadu ženi i djeci, te mu je zabranjen kontakt sa suprugom i četvoro djece.

Srpskainfo