Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović ocijenio je da postoje snage u BiH koje ne misle da je vrijeme da se formira Savjet ministara, istakavši da njegovo formiranje ne koči SNSD, ni druge stranke iz Republike Srpske.

“Predsjedništvu ističe sutra rok da imenuje predsjedavajućeg Savjeta ministara. Ne vidim da se tu prave koraci naprijed. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije se opredijelio da saziva sjednicu ako nema saglasnosti u Predsjedništvu za izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara, a očito je da ona ne postoji”, rekao je novinarima Radmanović.

On je rekao da niko ne spori da predsjedavajući Savjeta ministara treba da bude Zoran Tegeltija, te dodao da je jasno da kod bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva ne postoji volja da bude imenovan predsjedavajući Savjeta ministara.

“SNSD smatra da to ne treba vezati za formiranje vlasti u FBiH, kao što to misli jedan broj ljudi u FBiH. Kočnica je u FBiH”, dodao je Radmanović, koji je pozvao odgovorne da se pridržavaju Zakona o Savjetu ministara i rokova koji su navedeni u tom zakonu.

Komentarišući današnji prijedlog takozvanog probosanskog bloka kojim se postavljaju uslovi za formiranje vlasti na nivou BiH, od kojih je jedan izbor članova Predsjedništva u Predstavničkom domu, ili samo jednog predsjednika, po ugledu na “aprilski paket”, Radmanović je napomenuo da je “aprilski paket” propao i da se teško vratiti na tako nešto.

“Iz ugla SNSD-a, neće biti prihvaćen povratak na `aprilski paket`”, poručio je Radmanović.

Govoreći o radu Komisije za NATO integracije, Radmanović je rekao da od prošle godine postoji rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske kojom se proglašava vojna neutralnost Srpske i da je obaveza svih izabranih srpskih predstavnika da na tome rade.

“Oni neće nastaviti rad ni na realizaciji mjera vezanih za Akcioni plan za članstvo u NATO”, istakao je Radmanović, pojasnivši da je tačno da je rezolucija politički akt, ali i da u Republici Srpskoj smatraju da je ona i obavezujući akt.

Govoreći o EU, Radmanović je ocijenio da se EU veoma malo trudi kada je riječ o evropskom putu BiH, ali i oko drugih zemalja Balkana.

“Izvještaji koje oni imaju govore jednostrano o BiH i ne doprinose bržim koracima BiH i drugih zemalja Balkana prema EU. Jedan od primjera je odnos Evropskog parlamenta prema parlamentu BiH i neusvajanje poslovnika za šta su okrivili nas, a mi mislimo da su oni krivi”, rekao je Radmanović danas novinarima u Sarajevu.

Podsjećajući da je BiH imala izbore i da ima legalno izabrane organe i konstituisano Predsjedništvo koje prema Ustavu BiH vodi spoljnu politiku, Radmanović je rekao da je Evropska komisija rekla da treba što je prije moguće formirati vlast u BiH, a nije pozvala /na razzgovore u Brisel/ one koji su konstituisani, već one koji su u tehničkom mandatu.

Radmanović je istakao da su predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto i on rekli šefu Delegacije EU u BiH Lars-Gunaru Vigemarku da je važno brzo popravljati odnose BiH i EU i da je potrebno da oni koji iz BiH vode spoljnu politiku što prije “naprave komunikaciju sa Evropskom komisijom”.

On je napomenuo da Evropska komisija “za koji mjesec praktično prestaje da radi”.

“Počinju izbori za Evropski parlament i da onda nećemo imati Evropske komisije do 2019. godine, što je veliko gubljenje vremena za BiH”, dodao je Radmanović.

SRNA/ATV