Zakonski rok od 15 dana, do kada je Predsjedništvo BiH trebalo Predstavničkom domu da predloži kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara – ističe sutra.

Ime poznato, Zoran Tegeltija iz SNSD-a, a i parlamentarne stranke načelno su se složile s prijedlogom. Iako se na konstitutivnoj sjednici iskristalisala i parlamentarna većina, koju čine SNSD, HDZ i SDA, još se odugovlači sa formiranjem Savjeta ministara

Očito je, borba za dominaciju i kupovina vremena odvija se unutar bošnjačkog političkog korpusa, jer SNSD i HDZ najavljuju da bi Savjet ministara trebalo da bude formiran do kraja januara sljedeće godine.

Predsjedavajući Milorad Dodik najavio je da će uskoro i formalno, Predsjedništvo BiH predložiti Zorana Tegeltiju kao kandidata za sastav Savjeta ministara. Ipak, rokovi se produžuju …

– Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije se opredijelio da saziva sjednicu ako nema saglasnosti u Predsjedništvu za izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara, a očito je da ona ne postoji”, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović.

Ni u HDZ-u nisu načisto zašto se rokovi prolongiraju. Sjednica Predstavničkog doma trebalo bi da bude održana 28. decembra, ali je zbog neizvjesnosti Kolegijum prolongirao za 17. januar.

No, da li je i do tada moguć konsenzus u b.h. Predsjedništvu. IZ SDA nismo uspjeli saznati postoji li rezerva prema jasnoj parlamentarnoj većini i da li zarad dobrih odnosa žele ugoditi i trećem orgestrirano izabranom članu b.h. Predsjedništva…

– Možemo osjetiti da su problemi tu negdje. Zašto, to će te dobiti odgovor od njih, ja to ne znam. Da li što imaju predsjedavajućeg, pa im se ne žuri. Neka kažu iz SDA, istakla Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma PS BiH.

Dok u SDA ćute, takozvani b.h blok predstavlja kriterijume za b.h. vlast. Tri nova ministarstva, elektronsko glasanje, ustavne apelacije na uputstva CIK-a o konstituisanju federalnog Doma naroda. Očito još tvrde pazar, jer i sami kažu, zahtjevi im jesu maksimalistički, a reklo bi se i utopistički.

– Ući u novo formiranje Savjeta ministara bez formiranja zakonodavne i izvršne vlasti u F BiH, potpuno sam siguran da bi u konačnici dovelo do mostarizacije, jer politički ciljevi HDZ-a i SNSD-a jesu ući zajedno u Savjet ministara, pa onda F BiH prepustiti da se valja u političkom blatu, smatra Dženan Džonlagić, potpredsjednik DF-a.

Kao da u političkom blatu već nisu i to do guše. Јačanjem bošnjačkih poslaničkih kapaciteta u b.h. parlamentu SDA traži partnere i, u Sarajevu ujedinjenoj, ali u kantonima već diskutabilnoj takozvanoj ljevici. No, benefit od čekanja SDA može imati u Zvizdićevom sjedenju na dvije stolice.

RTRS