Norveška pravda

Norveški istražioci privode kraju istragu protiv vehabije Zikrije Krkića zbog dvostrukog ubistva u Trnopolju kod Prijedora izvršenog u julu 2014. godine.

Krkiću je za ova ubistva suđeno i pred domaćim pravosuđem, koje je, kao i u drugim ozbiljnim slučajevima, pokazalo obje strane svog lica.

Naime, prvo je Okružni sud u Banjaluci oslobodio Krkića zbog nedostatka dokaza ili traljave istrage, a onda je Vrhovni sud RS ovu presudu ukinuo i slučaj vratio na novo suđenje. Međutim, bilo je kasno.

Krkiću nije trebalo dugo da iskoristi pruženu šansu, pa je nakon puštanja iz pritvora otišao za Norvešku, gdje mu živi i porodica.

Koliko Krkić živi u skladu sa zakonom pokazala je nedavna presuda od šest godina robije na koju ga je osudilo pravosuđe u Norveškoj zbog teškog zlostavljanja supruge i maloljetne djece. U međuvremenu, Krkić je osumnjičen i da je finansirao terorizam u BiH, jer je slao novac već presuđenom vehabiji Huseinu Bilalu Bosniću.

Naravno, sve je moglo biti drugačije da je nadležni tužilac iz Prijedora profesionalno vodio istragu dvostrukog ubistva u Trnopolju, da su istražioci pravilno obavili uviđajne radnje, ali kasno je sada o tome govoriti. Biće takvih istraga još, pa treba ostaviti neku riječ i za njih.

Ono što je bitno jeste da nešto ozbiljno ne štima na relaciji tužilaštvo-policija kada su osjetljive istrage u pitanju, te da se već 15 godina ništa nije učinilo kako bi građani barem za trenutak osjetili da u ovoj zemlji pravosuđe može donijeti neku pravdu.

Srpskainfo