Polaganjem vijenca kod spomenika narodnom heroju Mladenu Stojanoviću, prijedorski Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata /SUBNOR/ danas je obilježio 77 godina od formiranja Prve proleterske udarne brigade i Dan Jugoslovenske narodne armije /JNA/.
Predsjednik prijedorskog SUBNOR-a Veljko Rodić podsjetio je, obraćajući se okupljenima, da je Prva proleterska formirana 21. decembra 1941. godine u Rudom, a da je njen prvi komandant bio Koča Popović.

“Ta brigada smatra se prvom operativnom i regularnom jedinicom Narodnooslobodilačke vojske i predstavljala je početak stvaranja JNA”, dodao je Rodić.

Brigada, koju su sačinjavala četiri bataljona iz Srbije i dva iz Crne Gore, prevalila je ratni put od 20.000 kilometara na području cijele Jugoslavije.

Kroz redove Prve proleterske udarne brigade prošlo je oko 20.000 boraca, dok su 83 borca proglašena narodnim herojima. Sama brigada odlikovana je Ordenom narodnog heroja. Učestvovala je i u oslobođenju Beograda, a svoj ratni put završila oslobađanjem Zagreba, 9. maja 1945. godine.