Protiv 20 do sada identifikovanih članova grupe “Pravda za Davida” pripadnici Policijske uprave Banjaluke su nadležnom sudu podnijeli zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, potvrdili su u PU Banjaluka.

Naime, nakon okupljanja članova grupe “Pravda za Davida” na Trgu Krajine u Banjaluci 17. decembra 2018. godine, okupljanje je nastavljeno na prostoru ispred objekta Narodne skupštine Republike Srpske gdje je u toku bila Posebna sjednica Parlamenta.

Iz PU Banjaluka navode da je ovo okupljanje građana organizovano na prostoru koje nije određeno Odlukom o određivanju prostora za održavanje javnih skupova, niti je održavanje javnog skupa prijavljeno i održano u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju Republike Srpske.

Policijski službenici su obezbijedili navedeno okupljanje.

Protiv do sada identifikovanih dvadeset učesnika navedenog okupljanja, za koje je utvrđeno da su postupali suprotno Zakonu o javnom okupljanju Republike Srpske i Zakonu o javnom redu i miru Republike Srpske, nadležnom sudu je podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Takođe, policijski službenici nastavljaju rad sa ciljem utvrđivanja postojanja elemenata izvršenog krivičnog djela “Ugrožavanje sigurnosti”.

Pozivaju građane da na zakonit način izražavaju svoje stavove i suzdrže se od bilo kakvog nezakonitog ponašanja.

Srpskainfo piše da su sudu prijavljeni Davor Dragičević, Ozren Perduv, Aleksandar Gluvić, Sofija Grmuša, David Krneta, Neven Đurić, Stefan Lazić, Marko Nikolić, Filip Regoda, Draško Stanivuković, Nebojša Vukanović, Stevan Marić, Meliha Dolić, Aleksandar Popović, Snježana Reljić, Boris Rujević, Lidija Matić, Vedran Berić, Stoja Vučković i Željko Dabić.

RTRS