Republika Srpska dobila je novu političku partiju. I zvanično je osnovan Demokratski savez, a Nedeljko Čubrilović je izabran za predsjednika. Kaže da je, DEMOS stranka centra, desno orjentisana i usmjerena na društveni razvoj, po mjeri građana.

Glavni odbor, Nadzorni odbor, Statutarna komisija, predsjednik. Demokratski savez na osnivačkoj skupštini dobio je stranačke organe i zvanično počeo politički život.

“Demokratska stranka je stranka centra, malo desno naklonjena koja će svoje osnovno političko djelovanje usmjeriti na društveni razuvoj po mjeri građana, na realni sektor za koji mislimo da je osnov”, ističe Čubrilović.

Osnovan od strane odbačenih političkih veterana DNS-a, DEMOS je spreman na saradnju sa svima, poručeno je.

Iako su razmimoilaženja u bivšoj im stranci kulminirala njihovim, a potom i izlaskom značajnog broja članova, prvi čovjek DEMOS-a kaže, saradnja sa DNS-om dolazi u obzir.

“Nismo se bacali kamenjem jedni na druge, to je političko razmimoilaženje, nema razloga da ta saradnja ne bude korektna”, poručuje Čubrilović.

Prvi ljudi DEMOS-a dugo su u politčkom životu Srpske i kao članovi DNS-a bili su dio koalicije, koja je činila vlast sa SNSD-om i SP-om. Najveća stranka u Srpskoj uvjerena je da će saradnja biti nastavljena.

“Јa sam ovdje u ime SNSD-a da im poželim dobar početak, oni su imali dobar početak, dug politički život i da im pošaljem poruku da treba da ostanemo i radimo zajedno za dobrobit Republike Srpske”, rekla je Željka Cvijanović, potpredsjednica SNSD-a.

Politički potencijal DEMOS-a pokazaće se na lokalnim izborima. Јoš ne znaju tačan broj, ali kažu – više od 130 članova glavnog odbora i odbornika DNS-a pružilo im je podršku.

U parlamentu Srpske, četiri poslanika dio su ove političke opcije, koja u Vladi ima jedno ministarstvo.

RTRS