Iako još uvijek stidljivo i anonimno, članovi prijedorskog SDS-a sve učestalije kritički gledaju na predsjednika lokalnog odbora Milana Tubina, dok Dušana Berića, sa druge strane, favorizuju te žele da vide na njegovom mjestu.

Nakon što je SrpskaCafe u tekstu “Naslućuje li glasanje u NSRS nova ‘prelijetanja’ iz SDS-a?!” objavila da poslanici najveće opozicione stranke u Srpskoj Sonja Karadžić Jovičević i Milan Tubin, i pored toga što su bili prisutni u sali, nisu glasali protiv imenovanja Radovana Viškovića za premijera te 16 ministara, kao ostatak njihovih stranačkih kolega, kontaktiralo nas je nekoliko članova Gradskog odbora SDS Prijedor te poručilo “da to nije uopšte slučajno”. Takođe, proslijeđeno nam je i otvoreno pismo članova ovog odbora, koje su ranije objavili i drugi mediji u Srpskoj.

Koalicija

– Prije dvije godine, odlukom predsjednika SDS-a Vukote Govedarice, raspušten je Gradski odbor SDS Prijedor i pored dobrih rezultata same stranke i osvojenih 14 500 glasova Dušana Berića na lokalnim izborima za gradonačelnika Prijedora. Imenovano je Povjereništvo na čelu sa Milanom Tubinom te sprovedeni izbori mimo svih statutarnih odredbi. Na sam dan održavanja izborne skupštine u Prijedoru više od 30 izabranih članova skupštine je zamjenjeno sa “dirigovanim” članovima a za predsjedika GO SDS Prijedor je izabran Milan Tubin. Od tada ovaj čovjek sprovodi samovolju, privatizuje stranku, izbacuje članove iz nje, što je za rezultat imalo pad broja glasova SDS-a u Prijedoru za 50 odsto u odnosu na 2014. godinu – navedeno je u pismu.

U gradskoj skupštini, dodaje se, odbornici SDS-a su na posljednjoj sjednici podržali prijedloge SNSD-a, “što je apsolutno mimo mišljenja većinskog dijela stranke”.

– Na nedavnoj sjednici Narodne skupštine RS, Milan Tubin kao poslanik SDS-a nije bio protiv izbora SNSD-ove Vlade iako je to bio stav Kluba poslanika ove stranke. Ako neophodne promjene u prijedorskom odboru neće započeti vrh SDS-a, onda to moraju uraditi sami članovi – navedeno je, između ostalog, u pismu.

Pomenuto glasanje u gradskog skupštini samo je podgrijalo spekulacije da prijedorski SDS namjerava u koaliciju sa SNSD-om, uprkos zvaničnom stavu vrha stranke i partijskog lidera Vukote Govedarice, koji se tome protivi, kada je riječ o bilo kojem nivou vlasti.

Borislav Bojić
Podjele

Inače, nakon lokalnih izbora 2016. godine prijedorski SDS je potpuno podijeljen između tadašnjih poslanika Borislava Bojića, koji je djelovao u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH te bio potpredsjednik SDS-a iz ove izborne jedinice i Dušana Berića, koji je djelovao u Narodnoj skupštini RS, vodio GO i bio protivkandidat aktuelnom gradonačelniku Milenku Đakoviću (DNS).

Naizgled kompromisno rješenje bilo je imenovanje Tubina, iako je vrlo brzo proglašen “Bojićevim čovjekom”. Sam Bojić je u martu ove godine napustio SDS te pristupio DNS-u, ali potom nije učestvovao na ovogodišnjim izborima. Iz Prijedora je mandat u NSRS osvojio samo nosilac liste Milan Tubin dok Dušan Berić nije uspio obnoviti mandat u republičkom parlamentu.

Poređenja radi, SDS je na opštim izborima 2014. godine u izbornoj jedinici jedan, kojoj pripada i sam Prijedor, osvojio 15 648 glasova, dok se 7. oktobra ove godine brojka zaustavila na 9 641 glas.

SrpskaCafe