Iz prijedorskog SDS-a sve glasnije prizivaju Berića

Iako još uvijek stidljivo i anonimno, članovi prijedorskog SDS-a sve učestalije kritički gledaju na predsjednika lokalnog odbora Milana Tubina, dok Dušana Berića, sa druge strane, favorizuju te žele da vide na njegovom mjestu.

Nakon što je SrpskaCafe u tekstu “Naslućuje li glasanje u NSRS nova ‘prelijetanja’ iz SDS-a?!” objavila da poslanici najveće opozicione stranke u Srpskoj Sonja Karadžić Jovičević i Milan Tubin, i pored toga što su bili prisutni u sali, nisu glasali protiv imenovanja Radovana Viškovića za premijera te 16 ministara, kao ostatak njihovih stranačkih kolega, kontaktiralo nas je nekoliko članova Gradskog odbora SDS Prijedor te poručilo “da to nije uopšte slučajno”. Takođe, proslijeđeno nam je i otvoreno pismo članova ovog odbora, koje su ranije objavili i drugi mediji u Srpskoj.

Koalicija

– Prije dvije godine, odlukom predsjednika SDS-a Vukote Govedarice, raspušten je Gradski odbor SDS Prijedor i pored dobrih rezultata same stranke i osvojenih 14 500 glasova Dušana Berića na lokalnim izborima za gradonačelnika Prijedora. Imenovano je Povjereništvo na čelu sa Milanom Tubinom te sprovedeni izbori mimo svih statutarnih odredbi. Na sam dan održavanja izborne skupštine u Prijedoru više od 30 izabranih članova skupštine je zamjenjeno sa “dirigovanim” članovima a za predsjedika GO SDS Prijedor je izabran Milan Tubin. Od tada ovaj čovjek sprovodi samovolju, privatizuje stranku, izbacuje članove iz nje, što je za rezultat imalo pad broja glasova SDS-a u Prijedoru za 50 odsto u odnosu na 2014. godinu – navedeno je u pismu.

U gradskoj skupštini, dodaje se, odbornici SDS-a su na posljednjoj sjednici podržali prijedloge SNSD-a, “što je apsolutno mimo mišljenja većinskog dijela stranke”.

– Na nedavnoj sjednici Narodne skupštine RS, Milan Tubin kao poslanik SDS-a nije bio protiv izbora SNSD-ove Vlade iako je to bio stav Kluba poslanika ove stranke. Ako neophodne promjene u prijedorskom odboru neće započeti vrh SDS-a, onda to moraju uraditi sami članovi – navedeno je, između ostalog, u pismu.

Pomenuto glasanje u gradskog skupštini samo je podgrijalo spekulacije da prijedorski SDS namjerava u koaliciju sa SNSD-om, uprkos zvaničnom stavu vrha stranke i partijskog lidera Vukote Govedarice, koji se tome protivi, kada je riječ o bilo kojem nivou vlasti.

Borislav Bojić
Podjele

Inače, nakon lokalnih izbora 2016. godine prijedorski SDS je potpuno podijeljen između tadašnjih poslanika Borislava Bojića, koji je djelovao u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH te bio potpredsjednik SDS-a iz ove izborne jedinice i Dušana Berića, koji je djelovao u Narodnoj skupštini RS, vodio GO i bio protivkandidat aktuelnom gradonačelniku Milenku Đakoviću (DNS).

Naizgled kompromisno rješenje bilo je imenovanje Tubina, iako je vrlo brzo proglašen “Bojićevim čovjekom”. Sam Bojić je u martu ove godine napustio SDS te pristupio DNS-u, ali potom nije učestvovao na ovogodišnjim izborima. Iz Prijedora je mandat u NSRS osvojio samo nosilac liste Milan Tubin dok Dušan Berić nije uspio obnoviti mandat u republičkom parlamentu.

Poređenja radi, SDS je na opštim izborima 2014. godine u izbornoj jedinici jedan, kojoj pripada i sam Prijedor, osvojio 15 648 glasova, dok se 7. oktobra ove godine brojka zaustavila na 9 641 glas.

SrpskaCafe

Preporuka

Sastanak SNSD-a i SDA (VIDEO)
views 12
U Sarajevu je u toku sastanak delegacija SNSD-a i SDA. U delegaciji SNSD-a su Nebojša Radmanović, Nikola Špirić i Staša Košarac, dok delega...
“Dodik i Čović su mirnodopska varijanta RATNIH LID...
views 105
Ovo što rade Čović i Dodik je mirnodopska, meka varijanta onoga što su radili srpski i hrvatski lideri u ratu, i što se obilo o glavu svima, a naročit...
Lovrinović prozvao Zagreb
views 57
Nikola Lovrinović, poslanik HDZ-a u Parlamentarnoj skupštini BiH rekao je da je na sjednici Predsjedništva HDZ-a razmatrana aktuelna politička situaci...
GO SDS u Prijedoru: Vanredna Skupština održana u s...
views 101
Vanredna Skupština Gradske organizacije SDS-a Prijedor je održana u skladu sa članom 26 Statuta SDS, a za tumačenje statutarnosti jedino je nadležna S...
Nastavljen raskol u SDS-u; Opozvan predsjednik GO ...
views 154
Natavljen raskol u SDS-u! Na današnjoj vanrednoj sjednici prijedorske stranačke Skupštine, koje je organizivao dio članova SDS-a, opozvan je predsjedn...
Govedarica najavio nepopularne mjere prema članovi...
views 206
Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica najavio je da će preduzeti nepopularne mjere nakon što je grupa članova SDS-a danas sazvala vanrednu skupštinu gra...