“Republika Srpska je ponosna na ono što je odradila, a to je da je brzo formirala svoje instutucije i pokazala spremnost formiranja institucija na nivou BiH. Ako stranke iz FBiH hoće da skrnave BiH, neka je skrnave, ja se neću znojiti za BiH”, rekao je za ATV predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Komentarišući blokadu stranaka iz FBiH u izboru Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Dodik kaže da su to kalkulacije bošnjačke politike da bi riješili začarani krug u Federaciji.

“Čujem da pokušavaju da iskalkulišu da izbace SNSD kao mogućnost, to smo mogli već da čujemo. Mada, svi oni koji poznaju situaciju znaju da je grupa oko SNSD-a nezaobilazna iz niza razloga. U Predstavničkom domu imaju devet poslanika. U Domu naroda četiri poslanika SNSD-a. Ne vidimo način kako oni to mogu iskalkulisati. Ali Sarajevo je ono što sam već ranije rekao, krene se negdje da se nigdje ne dođe”.

Dodik poručuje da se imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara može očekivati iza Nove godine.

“Optimistično bi bilo da bude krajem januara. Vidjećemo dakle, oni će barem morati što se tiče nas objašnjavati zašto opstruišu stvar”, poručuje Dodik.

ATV