Demokratski savez – DEMOS pozvao je danas da se što hitnije formira Savjet ministara, ističući da je opstrukcija u ovom procesu, koja jasno dolazi iz bošnjačkog političkog korpusa, na štetu svih građana Bosne i Hercegovine.

DEMOS podsjeća da je zakonski rok za formiranje Savjeta ministara istekao 21. decembra i napominje da ne postoji ni jedan realan razlog zbog kojeg ne bi trebalo da je okončano konstituisanja organa vlasti na nivou BiH.

“Republika Srpske je okončala konstituisanje svih organa vlasti nakon opštih izbora i spremna je da se konstituišu i organi vlasti na nivou BiH. Evidentno je da postoje opsrukcije u političkom Sarajevu zbog čega pozivamo sve političke partije da učine dodatne napore i da u korist svih građana Republike Srpske i Federacije BiH okončamo proces formiranja vlasti”, kažu iz DEMOS-a, te dodaju:

“Legitimna odluka političkih partija, koje čine vlast u Republici Srpskoj je da za predsjedavajućeg Savjeta ministara predlože Zorana Tegeltiju, koji se dokazao stručnim i odgovornim obavljajući funkciju ministra finansija Republike Srpske. Ne vidimo ni jedan razlog za opstrukciju njegovog imenovanja od strane bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH što se upravo dešava. Pravo Republike Srpske je da na pozicije u Savjetu ministara predlaže ljude za koje smatra da će najbolje i najodgovornije obavljati povjerene funkcije”.

Iz ove partije naglašavaju da opstrukcija u procesu formiranja Savjeta ministara ne ide ni u čiju korist.

“Još jednom podvlačimo da opstrukcija u procesu formiranja Savjeta ministara ne ide ni u čiju korist, nego naprotiv, na štetu svih građana BiH. Pored toga, najveći broj ljudi u Savjetu ministara, koji obavljaju poslove u tehničkom mandatu, izabran je na poslaničkim listama u parlamentima u BiH i istovremeno obavljaju i ministarske poslove što je politički nekorektno, a od čega građani BiH nemaju nikakvu korist”, kažu u DEMOS-u.

ATV