Mladi iz Prijedora i Sanskog Mosta priredili su u Pozorištu Prijedor novogodišnju izložbu ručnih radova. Riječ je o projektu “Mladi prema zajedničkoj budućnosti”. koje realizuje Udruženje žena “Nada” iz Prijedora. Zajedno sa djecom i mladima iz Prijedora, u izložbi i perfomansu su učestvovali i mladi iz Sanskog Mosta, Udruženja “Neven“ i “Žene u umjetnosti“.

Izložba je bila prodajnog karaktera, a na prodajnim štandovima moglo se naći za svakoga po nešto. Cilj projekta je uspostavljanje saradnje, izgradnja mira, suživota i tolerancije između mladih iz Prijedora i Sanskog Mosta, kao susjednih i različitih međuetničkih zajednica kroz afirmaciju etno- kulturoloških raznolikosti i kreativnosti mladih te uzajamno razumijevanje i toleranciju. Kroz ovaj projekat uključene su grupe od po 25 mladih iz Prijedora i Sanskog Mosta koji su imali mogućnosti da se upoznaju sa znamenitostima, različitim kulturama, tradicijama i običajima Prijedora i Sanskog Mosta, te zajedničkim obilascima kulturnih spomenika ova dva grada.

Osim dosadašnje realizacije projekta mladi iz Dnevnog centra iz Prijedora i mladi iz Sanskog Mosta imali su priliku da se upoznaju, druže i sarađuju kroz edukativne radionice na različite teme, zajedničke izlete, sportske aktivnosti, kulturno zabavne događaje i sajam tolerancije. Ove aktivnosti realizovne su u okviru istoimenog projekta i nastavljaju se i iduće godine, uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

M.Šodić/Kozarski