Geografsko područje, klima i mnoge druge pogodnosti širom Srpske razlog su kvalitetnog voća od kojeg se pravi najbolja rakija. Posljednjih godina sve je više registrovanih proizvođača. Tajna je, kažu, u primjeni tehnoloških inovacija u proizvodnji i tradicionalnog iskustva. Da su voćne rakije brend Republike Srpske, svjedoče proizvođači koji zbog kvaliteta na evropskim prezentacijama nižu najbolje uspjehe.

Šljivovica, jabukovača, viljamovka ali i druge voćne rakije proizvedene u Srpskoj poznate su širom regiona. U Hercegovini, pored brojnih i kvalitetnih vina, proizvode ništa manje kvalitetnu rakiju lozu.

“Loza je dosta tražena u Trebinju, dosta je pije lokalno stanovništvo, a samim dolaskom turista i ljudi iz drugih krajeva naše države i susjednih država, naša loza sve je više tražena i u nekim drugim dijelovima Srpske, Srbije i Crne Gore”, ističe Božidar Sekulović, proizvođač loze iz Trebinja.

Kvalitetno voće dolazi i iz majevičkog kraja, što proizvođači iz Posavine koriste i proizvode daleko poznatu šljivovicu.

“To područje je neprikosnoveno za proizvodnju kvalitetnog voća za dobijanje kvalitetene rakije kojoj je neophodna sirovina i tako smo mi u jednoj povoljnoj poziciji da možemo proizvoditi rakiju visokog kvaliteta”, kaže proizvođač rakije iz Brčkog Vlado Stokić.

Da svaki kraj Srpske ima svog “rakijskog” ambasadora potvrđuje i Brane Radanović iz Prijedora, čije su voćne rakije stigle na mnoge adrese širom regiona. Ko jednom proba zlatnu rakiju, uvijek joj se vrati, kaže Brane.

“Naša rakija da bi bila zlatna i da bi bila posebna u odnosu na druge je izdvojena po tome što se drži u hrastovim buradima. Da bi odležala, treba najmanje godinu dana da bi iz hrastovog bureta uzela sve što ima u njemu, tanine, mekoću i finoću ukusa”, dodaje Brane Radanović, proizvođač rakije iz Prijedora.

Republika Srpska ima poznate brendove, među njima su i voćne rakije, kažu u Privrednoj komori.

“Kada je Prijedor u pitanju, Gazdina rakija je brend koji se izvozi na više kontinenata i nagrađivan je višestruko na međunarodnim sajmovima”, ističe Dijana Đaković,rukovodilac kancelarije Privredne komore Prijedor.

I dok zemlja priprema plodove, u kasnoj jeseni aktivni su veseli strojevi širom Srpske. Dok se kapljica slijeva niz boce i kazane, rakija grije tuđe zagrljaje jer sa njom se, na ovim prostorima, rađa i umire. Sve to ovjekovječe zlatne medalje brenda Republike Srpske, koji je spreman za svjetsko tržište.

RTRS