U petak je istekao zakonski rok od 15 dana za imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Iako su sve stranke dale načelnu podršku SNSD-ovom kandidatu Zoranu Tegeltiji, konkretan prijedlog Predstavničkom domu još nije upućen. Razlog – blokade i kalkulacije bošnjačkih stranaka, kako bi riješili začarani krug u Federaciji, ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik, u izjavi za ATV. Optimistično bi bilo, kaže predsjedavajući Dodik, da Savjet ministara bude formiran krajem januara.

Postalo je već pravilo! Kada se sarajevski političari deklarativno u zakone “zaklinju“, a funkcionisanje i napredak BiH u prioritete ističu, u praksi različitim kalkulacijama upravo suprotno čine. Ni formiranje Savjeta ministara nije izuzetak.

Prvo je lider SDA Bakir Izetbegović uz pomoć Šefika Džaferovića “zaželio“ da prije bh. vlasti, bude formirana ona federalna i da dio prve bude i blok čiji je sastavni dio Komšićeva Demokratska fronta. Onda se Komšić “predomislio“ pa podršku Tegeltiji “uslovio“ aktiviranjem akcionog plana za članstvo BiH u NATO.

Na djelu je uobičajena sarajevska kalkulantska politika iščekivanja i mrcvarenja, jasan je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Sarajevo je upravo ono što sam neki dan rekao – krene se negdje da se nigdje ne dođe. Ali, Srpska može biti ponosna na ono što je uradila, a to je da je brzo formirala sve svoje isntitucije i pokazala spremnost za formiranje institucija na nivou BiH. Ako hoće da je skrnave, nek je skrnave, ja neću se znojiti za BiH”, rekao je Dodik.

Ne isključuje Dodik mogućnost i da sarajevski kalkulanti, pokušaju ponovo da potisnu izbornog pobjednika iz Srpske – SNSD. Ali, ovaj put to je nemoguće, jer sa koalicionim partnerima na nivou BiH, SNSD ima devet poslanika od ukupno 14 iz Srpske, i četiri delegata u Srpskom klubu od ukupno pet.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić istakao je da Republika Srpska i institucije BiH ne smiju biti taoci bilo čije politike, a najmanje politike SDA i izrazio nadu se da će ta stranka shvatiti i preuzeti inicijativu da što prije budu formirane institucije na nivou BiH.

Oni koji misle da blokiraju procese u BiH, preuzimaju veliku odgovornost, kao što su to učinili kada su fingirano, izabrali Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva, poruka je lidera HDZ-a Dragana Čovića koji nema dilemu – raniji dogovor sa SNSD-om oko formiranja bh. vlasti, ne može se vezivati za entitetsko taktiziranje na nivou Federacije.

“Mislim da pitanje oko formiranja Savjeta ne treba da se odugovlači i realno bi bilo da ime mandatara imamo u narednih nekoliko dana”, rekao je Čović.

Unutarbošnjačko nadmudrivanje, međutim, još traje.

“”Otvorićemo u narednih desetak dana razgovore sa SNSD-om, sa kojim ćemo razgovarati o prijedlogu kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara. Što se tiče SDA, nećemo praviti bilo kakvu opstrukciju i naši kadrovi će se ponašati u skladu sa zakonom i Ustavom”, istakao je Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA.

Za razliku od Izetbegovića mlađeg, koji po uzoru na oca Aliju očigledno “do podne misli jedno, a od podne drugo”, Komšić i društvo na najnovije sarajevske umišljaje, ćute! Da li će se i oni za koji dan ponovo “resetovati”!? Kada su to združeno činili posljednji put, partnerstvo im je trajalo svega nekoliko mjeseci.

RTRS