Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas u Prijedoru da će resorno ministarstvo u narednom periodu snažnije podržati zadružni sektor da bi poljoprivredni proizvođači, na taj način udruženi, postali konkurentni na tržištu.

On je u Prijedoru posjetio Poljoprivrednu zadrugu “Kooperativa” i prisustvovao promociji prve linije hladno cijeđenih sokova pod nazivom “Kapi s Kozare”.

Pašalić je novinarima rekao da je “Kooperativa” dobro organizovana grupa proizvođača voća koja je shvatila da je danas veoma teško biti samostalan i konkurentan na tržištu.

On je pohvalio ideju petnaestak proizvođača koji imaju ozbiljnu proizvodnju voća da gradom uništen uvogodišnji rod voća lošijeg kvaliteta preradi i dobije liniju kvalitetenih sokova i ponudi ih domaćem tržištu.

Direktor Poljoprivredne zadruge “Kooperativa” Radivoj Vujković izjavio je da je cilj današnjeg okupljanja prezentacija hladno cijeđenih sokova za koje je, osim Gradske uprave Prijedor i Agencije za lokalni ekonomski razvoj “PREDA-PD”, resorno ministarstvo uložilo oko 9600 KM.

“Preradili smo oko deset tona voća, i to jabuke, kruške i jagode i dobili oko 4.500 sokova u pakovanju od litre i 5.000 sokova u pakovanju od 0,25 litra. To je pilot program koji ćemo do Nove godine plasirati na tržište. Nadam se da će to biti prepoznato i da će to biti budući brend zadruge”, rekao je Vujković.

On je dodao da su se voćari odlučili za proizvodnju sokova zbog problema sa skladištenjem i plasmanom voća čiji je klvatitet ove godine dodatno uništilo nevrijeme.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da su voćari napravili svoje udruženje i zadrugu i da je grad za narednu godinu planirao izvedbu prve faze hladnjače koja će se graditi na području Omarske.

“Tamo će voćari moći trajno produžavati kvalitet voća, a viškove koristiti za proizvodnju sokova. Na njima će onda biti dalje razvoj hladnjače i distributivnog centra, kao i zaštita voća od leda i mraza”, rekao je Đaković.