Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da protesti u Beogradu i Banjaluci predstavljaju sinhronizovane akcije iza kojih stoje zapadni centri moći koji žele da konačno, kako kaže, slome otpor Republike Srpske i Srbije o pitanju neutralnosti i odnosa sa Rusijom, da Srpsku i Srbiju uvuku u NATO i okončaju okupaciju Balkana.

“Napadi opozicije u Srbiji da je Beograd poslao policiju /u Banjaluku/ i da stoji iza /srpskog člana Predsjedništva BiH/ Milorada Dodika, odnosno povremena vređanja predsednika Aleksandra Vučića u Srpskoj od onih koji protestuju pokazuju da je to isti rukopis i da je to sinhronizovana akcija iza koje evidentno stoje zapadni centri moći”, rekao je Anđelković Srni.

On smatra da je riječ o akciji koja odaje utisak simultanog koordinisanog udara na Republiku Srpsku i Srbiju, a koja je uslijedila nakon posjete visokih američkih zvaničnika Balkanu.

“Ne treba zaboraviti da su jedine zemlje koje su van NATO-a na Balkanu Srbija i Republika Srpska. One su jedine koje imaju strateške odnose sa Rusijom i posle posete američkih zvaničnika Balkanu kada su dobili jasan odgovor od Dodika da Republika Srpska ne odustaje od kursa neutralnosti i kada je Srbija ponovila te iste stvari, počinje akcija udara na Srpsku i na Srbiju, odnosno na oba lidera”, rekao je Anđelković.

On je naglasio da je najlakše narod pokrenuti tako što se priča o raznim društvenim problemima kojih objektivno ima, ali zapravo zapadnim centrima moći nisu bitni ti problemi već geopolitičko slamanje Srpske i Srbije.

“Protesti koji su počeli u Banjaluci, a proizašli su iz privođenja oca Davida Dragičevića kao da su koordinisani sa akcijama određenih opozicionih krugova u Srbiji. Malo je trebalo da se stvori privid da je neko progonjen i počeli su protesti u Banjaluci, a paralelno teku i protesti u Beogradu. I jedni i drugi usmereni su ka institucijama sistema”, rekao je Anđelković.

On je upozorio da se sa skupova čuju iste poruke i prozivke, a da je u pozadini svega slamanje jedinih neokupiranih zemalja na Balkanu – Republike Srpske i Srbije.

“Čuju se poruke da je u Srbiji kriva policija, da je u Republici Srpskoj kriva policija, da su krivi Dodik, odnosno predsednik Vučić. Reč je o akciji koja odaje utisak simultanog koordinisanog udara na Republiku Srpsku i Srbiju”, zaključio je Anđelković.

SRNA/RTRS