Organizacija starješina Vojske Republike Srpske pozvala je institucije Srpske da u skladu sa Deklaracijom o vojnoj neutralnosti donesu odluku o vraćanju VRS u republičku nadležnost kao što je definisano Dejtonskim sporazumom, te smatra da za konačnu odluku o pristupanju NATO-u treba pitati narod na referendumu.

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Milovan Milutinović rekao je danas u Banjaluci da o pitanju vojske treba raspravljati u uslovima kada se formira vojska samoproglašenog Kosova i vrši pritisak da BiH uđe u NATO.

“To je suprotno svim međunarodnim pravima, a imamo i omalovažajući odnos krugova u Sarajevu prema legitimnim pravima Srba. Zato je realno da Srpska institucionalno vrati prenesenu nadležnost u oblasti odbrane”, rekao je Milutinović na konferenciji za novinare, objasnivši da postojeće Oružane snage BiH Srbi ne osjećaju svojim, te da su skupe i nefunkcionalne.

Potpredsjednik Organizacije starješina VRS Mirko Trivić rekao je da treba poštovati Deklaraciju o vojnoj neutralnosti i da se ne može prihvatiti članstvo u NATO-u, koji je bombardovao Srpsku i Srbiju.

On je naveo da treba razvijati strateško partnerstvo sa Rusijom i Kinom, jačati veze sa Srbijom i činiti političke iskorake upravo onako kako to radi srpska matica.

“Za konačnu odluku o pristupanju NATO mora se pitati narod na referendumu, a ne kako to kažu neki opozicioni lideri, da je to gotova stvar i da se ne treba profanisati. Po tom pitanju potrebno je jedinstvo svih političkih snaga što je i stav našeg počasnog predsjednika generala Ratka Mladića, boraca i starješina”, rekao je Trivić.

Član Predsjedništva Organizacije starješina VRS, Regionalni odbor Banjaluka, Vasilije Zrnić rekao je da je potrebno formirati fond solidarnosti za odbranu i pomoć porodicama osumnjičenih i osuđenih pripadnika VRS po komandnoj odgovornosti i združenom zločinačkom poduhvatu.

“Cilj je da jedinstveno sa institucijama Srpske iznađemo adekvatan oblik organizovanja u tom smjeru. Naša organizacija planira da krajem januara naredne godine organizuje donatorsko veče kako bi se prikupila najneophodnija sredstva za pomoć pomenutim porodicama koje su u teškoj situaciji”, rekao je Zrnić.

Starješine u vezi sa novim zahtjevima bošnjačkih političara za reformom policijskih struktura, smatraju da je to završena tema, te da Srpska ima svoj MUP i neće raspravljati o bilo kakvim reformama policijskih snaga u BiH.

Povodom jučerašnjih protesta na Trgu Krajine u Banjaluci, nakon hapšenja Davora Dragičevića i Suzane Radanović, oca i majke stradalog mladića Davida Dragičevića, kao i nekoliko opozicionih političara, iz Organizacije starješina navode da je demokratsko pravo svih da ispoljavaju svoje stavove i da traže da institucije rade na rasvjetljavanju tog slučaja.

Iz ove organizacije se protive politizaciji i smatraju da ulica ne može riješiti taj slučaj, da to mogu uraditi samo institucije Srpske, te da ne opravdavaju primjenu sile.

SRNA/RTRS