Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je, uprkos silnim osporavanjima, 9. januar – Dan Republike dokaz opredjeljenja srpskog naroda da ne odustaje od svojih bazičnih datuma i istorije.

Dodik je rekao da je jedan od najvažnijih datuma novije političke istorije Srba na ovim prostorima 9. januar i da mu je zato drago što, u okviru kapaciteta predsjednika Republike Srpske, počinje manifestacija obilježavanja ovog datuma.

On je ocijenio da Republika pokazala sposobnost da politički egzistira u gotovo nemogućim uslovima, da zaustavi i odbaci intervencionizam međunarodnog faktora koji je bio smrtonosan za Republiku Srpsku, svjesna da taj pritisak neće odustati i stati.

“Svaku pruženu priliku da se demontira Republika Srpska njeni neprijatelji će iskoristiti”, izjavio je Dodik novinarima u Banjaluci, nakon prijema koji je organizovala predsjednik Srpske Željka Cvijanović povodom 9. januara – Dana Republike.

Zato je, prema njegovim riječima, za srpski narod na ovim prostorima istorijski važna posvećenost ideji koja je nacionalna i narodna, a zbog čega je i on tu kao srpski član Predsjedništva BiH da sa najvažnijim ljudima u Srpskoj, kao i običnim narodom, u narednim danima bude zajedno u obilježavanju Dana Republike.

Dodik je rekao da će kao srpski član Predsjedništva BiH organizovati prijem u Sarajevu povodom Dana Republike.

“Svima koji poštuju Dan Republike iz međunarodne zajednice i diplomatskog kora i budu na našim važnim manifestacijama, mi ćemo poštovati njihove važne datume”, poručio je Dodik.

Smatra da je Dan Republike dan okupljanja, slučajno ili ne, odmah nakon najvećeg hrišćanskog praznika – pravoslavnog Božića.

“To govori da u kontinuitetu možemo biti okupljeni u krugu porodice i svoje Republike Srpske”, dodao je Dodik.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da se Dan Republike dočekuje sa stabilnom ekonomskom, finansijskom i socijalnom situacijom.

“Svjesni smo da je uvijek bilo i da će biti političkih izazova, ali znamo da ćemo ih rješavati kroz institucije sistema, kako to i očekuju građani Srpske”, dodala je Cvijanovićeva.

Ocijenila je da će 2019. godina biti uspješnija od prethodnih, jer je stabilizovana sistem, nema dugovanja i zaduženost Srpske je svedena na prihvatljive mjere.

“Uspjeli smo obezbijediti najveći broj zaposlenih u prethodnom periodu, a svi drugi makroekonomski pokazatelji su dobri. Očekujem od nove vlade da će nastaviti raditi svoj posao u kontinuitetu. Ovo što smo u prethodnom periodu uspjeli napraviti je polazna osnova zbog čega imam optimizma kada je riječ o Republici, njenoj stabilnosti i izvršavanju obaveza institucija prema građanima”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je građanima poželjela srećne božićne i novogodišnje praznike, kao i Dan Republike.

RTRS