Predsjednik SDA BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da će vidjeti da li će ta stranka “zategnuti konopac” kada je riječ o podršci imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedsjedavajućeg Savjeta ministara.
“Da li ćemo podržati Tegeltiju? Vidjećemo da li ćemo zategnuti taj konopac. Red je na Srbina, SNSD je pobijedio, Milorad Dodik sjedi u Predsjedništvu, mislim da sam vam nagovijestio odgovor”, rekao je Izetbegović na novogodišnjoj konferenciji za novinare te stranke.

On je naveo da Dodik nije za nastavak NATO puta BiH, već za odlazak međunarodnih sudija i OHR-a, prenosi portal “Kliks”.

“Oni rade na linije onoga za šta je zainteresovana Rusija. Mi smo za NATO i zakoni su za to isto, kao i hrvatski i građanski segment, isto kao i naši međunarodni partneri”, rekao je Izetbegović.

On je ocijenio da se bez Savjeta ministara i zakona na nivou BiH ne mogu ispuniti ni ona pitanja za koja je SNSD zainteresovan.

“Pa ćemo trgovati. Pitanje je kada ćemo mi zategnuti i reći – ne može”, rekao je Izetbegović.

Lider SDA je ocijenio da iz BiH neće otići strane sudije Ustavnog suda BiH i OHR, kao i da će biti nastavljen put ka članstvu u Nato.

On smatra da je realno da BiH u prvoj polovini iduće godine dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Što se tiče primjene izbornih rezultata, Izetbegović je rekao da će SDA danas putem poslanika u Parlamentu Federacije BiH uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog odluke Centralne izborne komisije BiH.

On je najavio da će uskoro SDA sa svim političkim subjektima završiti pregovore o formiranju vlasti.

Izetbegović je poručio da političke stranke moraju da prihvate realnost, a to je da je SDA pobijedila na izborima i da ovu partiju ne pokušavaju izbaciti iz vlasti.

“Prihvatite da je SDA pobijedila na ovim izborima”, naglasio je predsjednik SDA i poručio da predstavnici te stranke uveliko razgovaraju sa nekim drugim partnerima za formiranje vlasti, te da će u narednih deset dana imati konačan stav.

SRNA/rtrs