U prijedorskom Muzeju Kozare otvorena je izložba “Mjesta NEzaborava” i promovisana publikacija “Godine stradanja 1941/1942”, autorke Vedrane Adamović.

U okviru izložbe i promocije publikacije predstavljeni su brojni lokaliteti stradanja srpskog naroda koji su različito obilježeni – spomenicima, zajedničkim grobnicama sa spomenicima, spomen-pločama ili drvenim krstovima.

Istraživački rad iz kojeg je nastala publikacija, trajao je dvije godine. U publikaciji su obuhvaćena sva mjesta na kojima je srpski narod stradao za vrijeme Drugog svjetskog rata na području Prijedora i šire okoline.

Vedrana Adamović, autorka publikacije i viši kustos Muzeja Kozare, kaže da publikacija hronološki prati najveća mjesta stradanja srpskog naroda kroz poglovlja koja su tematski podijeljena.

Recezent publikacije Željko Vujadinović je istakao da iako se knjiga odnosi na godine stradanja 41/42, u stvari podrazumijeva čitav period Drugog svjetskog rata u Prijedoru, jer se tako može vidjeti kolike su bile razmjere stradanja srpskog i jevrejskog stanovništva u tome periodu.

Izložba “Mjesta nezaborava” u prvom planu ima ulogu da podsjeti gdje se sve nalaze mjesta stradanja srpskog naroda na području prijedorske regije. Sama izložba nastala je tokom realizacije publikacije.

Direkto Muzeja Kozare Zoran Radonjić kaže da je izložba nastala zahvaljujući obilju materijala koji je korišćen u radu na samoj publikaciji, uz arhivsku građu i fotografije koje se konkretno odnose na startišta i lokalitete.

Izložba i publikacija privukli su veliku pažnju građana.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš vjeruje da će ova izložba izazvati veliko interesovanje posjetilaca kako bi saznali više o dešavanjima iz tog perioda na ovim prostorima.

Izložbena postavka o stradanju u Drugom svjetskom ratu biće otvorena do 21. januara.

RTRS