Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je šokantna izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da se mora konsultovati sa saveznicima da bi se odlučilo o formiranju vlasti na nivou BiH, iako su predstavnici političkih partija iz Federacije BiH naviknuti da za sve idu u strane ambasade po mišljenje.

“To je apsurd. Izbori su sprovedeni i tamo je problem to da li oni /SDA/ mogu da izaberu političke partnere. Sve drugo je bacanje prašine u oči”, rekla je Cvijanovićeva komentarišući Izetbegovićeve izjave o formiranju Savjeta ministara.

Ona je istakla da su političke partije iz FBiH navikle da za sve pitaju strane ambasade za mišljenje, te naglasila da se po tome Republika Srpska i njene vladajuće partije razlikuju od FBiH.

“U FBiH se kunu u državu koja nema suverenost i potencijal da se bilo šta dogovori, a nečuveno je uslovljavanje da li će biti data podrška za predsjedavajućeg Savjeta ministara. Ako njima nije u interesu da budu formirane institucije BiH, zemlje koju uporno brane, onda ih ne moraju formirati”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona smatra da je iza svega namjera da bude zadržana postojeća garnitura u Savjetu ministara, jer imaju svog predsjedavajućeg /Denis Zvizdić/, iako je, kako je navela, smiješno da je ujedno i član parlamenta BiH.

“Imaju i ministre iz Republike Srpske koji su im nagodni. Zato je tu interes da sve bude blokirano i ne budu sprovedeni rezultati izbora, odnosno sačuvana garnitura koja je sinhronizovano funkcionisala u prethodnom periodu”, kaže Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, svi bi trebalo da reaguju na ovakve izjave Izetbegovića, jer je uslovljavanje formiranja vlasti nazadno.

“Sadašnji predstavnici iz Republike Srpske na nivou BiH pobijaju svoj višegodišnji politički koncept, jer su svojevremeno navaljivali da prvo budu formirane institucije BiH pokazujući nazovi kapacitet BiH. Sada im, zbog političkih igara i dolaska druge političke garniture, više nije u interesu da budu formirane ove institucije”, rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je napomenula da sve ovo neće naštetiti Republici Srpskoj koja uspješno funkcioniše.

SRNA/RTRS